Compania petrolieră Shell urmează să părăsească asociațiile sale cu firma rusă de stat Gazprom, la o zi după ce BP a declarat că va renunța la pachetul de acțiuni pe care le avea la compania petrolieră Rosneft, deținută de Kremlin.
Shell a anunțat luni că intenționează să renunțe la parteneriatele sale în acțiuni cu Gazprom, ca urmare a invaziei Rusiei în Ucraina.
Potrivit unui comunicat citat de CNN, Shell intenționează să iasă din asocierile sale cu Gazprom și entitățile conexe.
De asemenea, compania va pune capăt implicării sale în proiectul gazoductului Nord Stream 2, se mai arată în comunicat.
„Suntem șocați de pierderile de vieți omenești din Ucraina, pe care le deplângem, rezultate în urma unui act de agresiune militară fără sens care amenință securitatea europeană”, a declarat directorul general al Shell, Ben van Beurden.
„Decizia noastră de a ne retrage este una pe care o luăm cu convingere", a spus el, adăugând că „nu putem, și nu vom sta deoparte. Obiectivul nostru imediat este siguranța oamenilor noștri din Ucraina și sprijinirea oamenilor noștri din Rusia. În cadrul discuțiilor cu guvernele din întreaga lume, vom analiza, de asemenea, implicațiile comerciale detaliate, inclusiv importanța aprovizionării sigure cu energie a Europei și a altor piețe, în conformitate cu sancțiunile relevante".
La sfârșitul anului 2021, Shell avea aproximativ 3 miliarde de dolari în active imobilizate în aceste întreprinderi din Rusia, potrivit companiei, mai notează sursa citată de Mediafax.
„Ne așteptăm ca decizia de a începe procesul de ieșire din societățile mixte cu Gazprom și entitățile conexe să aibă un impact asupra valorii contabile a activelor Shell din Rusia și să ducă la deprecieri”, a precizat Shell în comunicat.