Șeful Parlamentului Ungariei, discurs putinist: Vestul a greșit când a făcut din Ucraina o bază militară înarmată împotriva Rusiei

Data actualizării: Data publicării:
presedinte parlament ungaria
Laszlo Kover, presedintele Parlamentului de la Budapesta. Sursa foto: Profimedia

Președintele Parlamentului Ungariei, Laszlo Kover, a declarat, într-un interviu acordat postului de radio InfoStart, că Rusia este o victimă a Occidentului, care a împins-o din ce în ce mai departe de granițele fostului imperiu sovietic, și că Occidentul „a făcut o greșeală strategică când a încercat să scoată Ucraina de sub sfera de influență a Rusiei”. 

Întrebat dacă Rusia este capabilă de cooperare cu țările occidentale după invaziile din Crimeea și Ucraina și dacă poate fi „de încredere”, Kover a răspuns: 

„Desigur, să nu înțelegem greșit, nicio lege internațională sau morală nu poate absolvi Rusia de responsabilitatea agresiunii. Cel care trage primul glonț este în principiu cel responsabil. Dar trebuie să vedem și faptul că, de decenii, Rusia nu numai că este împinsă departe de fostele teritorii ale imperiului, dar a simțit și că asta nu este de ajuns pentru Occident, care împinge din ce în ce mai aproape de teritoriile Rusiei, și cred că Occidentul a făcut o greșală strategică când a încercat nu doar să scoată Ucraina de sub sfera de influență a Rusiei, dar și să o transforme într-o bază militară înarmată împotriva Rusiei. 

„Liderii Rusiei au simțit că nu mai pot să dea înapoi”, a spus președintele parlamentului Ungariei, explicând că „Rusia a pornit războiul, dar atât Rusia cât și Ucraina au fost târâte în acest război de niște interese care nu vor face ca viitorul celor două țări să fie luminos”. 

Laszlo Kover a vorbit și despre lipsa de unitate a țărilor din Europa Centrală și de Est, spunând că acestea sunt împărțite în privința opiniilor despre invazia Rusiei în Ucraina. 

„Statele baltice, Polonia și România simt clar că sunt susținute de SUA și încearcă să-și impună politicile și în celelalte țări, adică să le convingă să rupă definitiv relațiile cu Rusia. Liderii politici din Cehia, Slovacia și Ungaria sunt mai pro-pace. Ar trebui să ne așezăm la masă și să înțelegem punctul de vedere al celuilalt, dar un război nu este un timp pentru rațiune, respect și calm, deși acestea sunt cele mai necesare. Noi încercăm să atragem atenția asupra efectelor negative pe termen lung care vor fi din cauza neînțelegerilor între țările din Europa Centrală”, a spus Kover. 

Editor : Alexandru Rotaru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri