Securitate| Reuniune de urgență a UE, convocată la cererea Belgiei. Experți: Europa va trăi ani de zile cu frică

Data publicării:
STEAGURI BELGIA UE - GettyImages-517041006
Foto: Guliver/GettyImages

 ©FOTO: Gulliver/GettyImages

Miniştrii vor evalua evoluţia luptei antiterorism în Europa şi felul cum se aplică legislaţia europeană în domeniu.

Comisia Europeană a lansat în noiembrie o serie de propuneri legislative pentru a consolida controlul armelor de foc. Un nou instrument de combatere a terorismului, registrul european al datelor pasagerilor aerieni, aşteaptă votul Parlamentului European.

Terorismul, noua normalitate în Europa?

Frecvenţa atentatelor teroriste din Europa a crescut în ultima vreme. La fel şi numărul victimelor. Cei care studiază fenomenul spun însă ceva şi mai grav - În Europa, terorismul devine noua normalitate. Ar trebui să acceptăm că atacurile vor fi din ce în ce mai dese iar costul uman va creşte. Mai cinic de atât nici că se poate, dar sunt câteva semne care indică în această direcţie.

Europa poate deveni un nou Israel - poate ajunge să aştepte încordată următoarea lovitură. Un cercetător citat de Washington Post spune că indiferent dacă cineva va fi sau nu tras la răspundere pentru atacul de la Bruxelles, nu trebuie să credem că ameninţarea s-a dus - Europa va trăi cu frică ani de zile, dacă nu zeci de ani.

În primul rând, fiindcă nu e obişnuită cu frica, aşa că nici nu ştie să se apere. Avântul ISIS a scos la lumină breşe surprinzătoare în liniile de apărare ale Europei. Serviciilor secrete le-au scăpat printre degete mii de europeni care au plecat să lupte de partea teroriştilor. Neobservaţi au trecut şi cei care s-au întors înapoi acasă - neînregistraţi, neanchetaţi, nearestaţi.

Era clar că îşi pot continua misiunea aici, dar controalele de la intrarea în Europa s-au năruit cu totul, odată cu fluxul refugiaţilor. Autorităţile nu ştiu dacă printre cei ce fug din calea războiului nu sunt şi cei care aduc războiul.

Totuşi, în cazul unor suspecţi de terorism s-a ştiut şi nu a contat deloc. Un fost şef al serviciilor din Franţa a recunoscut într-o declarație pentru The New York Timestoată cooperarea dintre agenţiile de informaţii din Europa e atât de slabă, încât frizează absurdul - nu se înţelegeau nici măcar asupra felului în care să traducă numele oamenilor din alfabetul arab sau din cel chirilic. Aşa se face că o persoană poate fi întregistrată în Danemarca cu un nume şi în Spania cu altul.

Până în momentul de faţă, Uniunea Europeană nu a pus la punct o bază de date comună cu cei bănuiţi că au luptat de partea Statului Islamic.

Atentatele de la Bruxelles şi cele de la Paris s-au învârtit în jurul aceloraşi nume, oameni antrenaţi de ISIS în Siria care au putut forma apoi o celulă teroristă în inima Europei.

Fiindcă se poate, apar şi recruţii. Iar eforturile Europei de a contracara radicalizarea islamistă sunt minime. Standardul e Marea Britanie, al cărei program de contra-radicalizare şi-a câştigat o reputaţie după atacurile din 2005; în rest, mai nimeni nu are rezultate. Nicio economie mare din Uniune nu are un program de combatere a radicalizării - nu are un profil al celor sensibili la propagandă, nu știe unde pot sta şi nici ce trecut ar avea.

În lipsa informaţiilor, în lipsa acţiunilor, Europa nu riscă doar atacuri teroriste, ci şi diviziuni sociale, fiindcă nu se mai ştie cine e inamicul.  

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Cuplul Ceaușescu, doi bătrânei la „Ia-mă, nene” și pachetul misterios plasat în portbagajul mașinii luate...
Digi FM
Kevin Costner, vacanță în Aspen alături de fiica sa adolescentă. Actorul este tatăl a șapte copii
Pro FM
Îmbrăcată într-o fustă cât o palmă, Ștefania i-a stârnit la comentarii pe fanii ei: "Ce vă dezbrăcați, frate...
Film Now
I-a arătat imagini nud și i-a vorbit despre dependența lui de pornografie. Blake Lively l-a dat în judecată...
Adevarul
De când va fi fabricată Dacia Spring în Europa: va duce la o scădere masivă a costurilor
Newsweek
Cu ce precizie iau pensia, în 2025, românii care au muncit în Germania? Haos cu pensiile în România
Digi FM
Controversă după momentul Aurei Șova cu Marius Manole, din finala Vocea României 2024: "Respectul faţă de...
Digi World
O vedetă TikTok a murit la doar 19 ani din cauza unei boli foarte rare care afectează doar câteva sute de...
Digi Animal World
Cum arată câinele care valorează un milion de euro. A fost conceput și născut în România: „A câștigat toate...
Film Now
Cum arată la 44 de ani fiul tatuat al lui Michael Douglas, care-i seamănă leit. De ce a făcut Cameron șapte...
UTV
Andreea Balan si George Burcea, impreuna la serbarea fiicei lor, Ella. Au lasat in urma certurile pentru...