Luptele s-au concentrat în jurul oraşului Doneţk. O piaţă a fost complet distrusă de un obuz, iar la periferie au fost raportate schimburi intense de focuri. Sistemul electric al unei exploatări miniere aflate în apropierea oraşului a fost avariat şi 750 de mineri au fost evacuaţi. Armata ucraineană îi acuză pe separatiştii că au reluat ostilităţile şi ar fi trimis 10 tancuri şi peste o mie de combatanţi pe linia frontului.
„S-a acţionat cu tancuri, mortiere şi artilerie. Inamicul încearcă să cucerească teren, dar militarii ucraineni au rezistat atacurilor şi şi-au păstrat poziţiile. Situaţia este sub control”, a declarat Andrei Lisenko, purtătorul de cuvânt al armatei ucrainene.
Militanţii proruşi au negat orice mişcări de trupe şi spun că armata ucraineană este cea care a pornit ofensiva. Iar şeful diplomaţiei ruse consideră că intensificarea luptelor reprezintă un obstacol în implementarea acordului de la Minsk, convenit în luna februarie. Şi, mai spune el, vina aparţine Kievului.
„Câtă vreme oamenii sunt ocupaţi să se lupte între ei, va exista mereu o scuză pentru lipsa reformelor politice”, a spus Serghei Lavrov, ministrul rus al Afacerilor Externe.
În tabăra susţinătorilor Ucrainei, Statele Unite s-au arătat preocupate de escaladarea confruntărilor de pe frontul estic. Departamentul de Stat a atras atenţia că Rusia este direct responsabilă pentru prevenirea tensiunilor şi pentru implementarea acordului de încetare a focului. Armistiţiul a intrat în vigoare din 15 februarie, dar a fost încălcat în repetate rânduri.