Zidul Berlinului este cel mai puternic simbol al Războiului Rece şi al terorii din spatele Cortinei de Fier. Zidul a căzut pe 9 noiembrie 1989, iar un an mai târziu, pe 3 octombrie 1990, Germania de Vest şi cea de Est s-au unificat.
Cele mai multe fragmente care s-au conservat din zidul Berlinului au ajuns obiecte de expoziţie în lumea întreagă: de exemplu, la Muzeul Războiului din Londra sau la biblioteca prezidenţială Ronald Regan din California.
Există şi un cazino din Las Vegas care se poate mândri că deţine o bucată din zidul care despărţea lumea liberă de lagărul comunist. Fragmentul de doi pe trei metri a fost montat la toaleta bărbaţilor, în urmă cu 20 de ani.
Un alt segment din vechea graniţă dintre cele două Germanii se află la un hotel din Dallas. Piesa de aproape patru metri lăţime a ajuns acolo în 1990.
O altă parte a zidului se află în grădinile Vaticanului, unde a fost adusă în 1994.
Orăşelul Schengen din Luxemburg deţine un alt fragment care expus în faţa Muzeului Europei şi a fost instalat acolo în 2005, la împlinirea a 25 de ani de la semnarea acordului de liberă circulaţie. Exponatul simbolizează ştergerea vechilor frontiere ale Europei.