Scandalurile privind presupuse acțiuni rasiste ale poliției sunt tot mai multe în Olanda, unde autoritățile au creat o aplicație pentru telefoane mobile prin care pot fi denunțate arestările efectuate pe baza așa-numitelor „profiluri etnice”, relatează agenția EFE, preluată de Agerpres.
Un scandal de acest fel a urmat după arestarea unei avocate de culoare care venise din SUA pentru un stagiu de practică la Curtea Internațională de Justiție (CIJ) de la Haga. Avocata americană s-a plâns pe rețelele de socializare că a ajuns la spital „bătută și rănită”, după ce polițiști olandezi au arestat-o „cu violență” pentru că a încălcat regulile de circulație pe drumurile publice și a refuzat să se legitimeze.
Poliția olandeză a negat acuzațiile și a adresat o plângere oficială către CIJ, care la rândul ei a recunoscut că respectivele acuzații sunt nefondate și a prezentat scuze.
Deși acest incident a fost soluționat, el a readus în atenție resentimentele apărute în rândul populației după sosirea a zeci de mii de imigranți proveniți din afara Europei într-o țară care până nu demult era recunoscută pentru toleranța față de străini.
Între timp, a fost mediatizat și un alt incident petrecut cu câteva zile în urmă la Amsterdam, unde un băiat de culoare în vârstă de 12 ani a fost dus încătușat la secția de poliție după ce a refuzat să se legitimeze și s-a prezentat polițiștilor sub un nume fals. Scena a fost filmată de trecători și distribuită pe rețelele de socializare, ulterior având loc chiar și o manifestație în Piața Bijlmerplein din Amsterdam.
În luna decembrie, un refugiat în vârstă de 35 de ani a murit după ce a fost arestat la Maastricht. Ancheta este încă în derulare, dar unii martori susțin că polițiștii au folosit împotriva acestuia un spray cu piper și astfel s-a asfixiat.
În fața acestei situații, poliția olandeză a creat o aplicație pentru telefoane mobile, denumită „ControleAltDelete”, prin care se pot primi reclamații despre acțiuni ale poliției pe care denunțătorii estimează că s-ar încadra în categoria persecuțiilor împotriva „profilurilor etnice”.
Un purtător de cuvânt al poliției a declarat agenției EFE că aplicația este foarte solicitată, dar a refuzat să precizeze numărul cazurilor sesizate. „Sunt victime reale de profiluri etnice, dar și persoane care acuză poliția pe nedrept”, a declarat Peter Slot, responsabilul pentru „Diversitate” din cadrul poliției olandeze.
Toate aceste scandaluri amplifică și tensiunile pe scena politică a Olandei, unde la 15 martie vor avea loc alegeri legislative. În sondaje, pe primul loc se află formațiunea de extremă-dreapta condusă de Geert Wilders, Partidul pentru Libertate (PVV, antiimigrație).
Principalul adversar al lui Wilders, actualul premier liberal Mark Rutte, a publicat luni o scrisoare deschisă în care le-a cerut să plece din Olanda tuturor persoanelor „care refuză să se adapteze, care critică obiceiurile și resping valorile” olandeze.