Scandal în Olanda. Ministrul de externe demisionează recunoscând că a mințit despre o întâlnire cu Putin

Data publicării:
halbe zijlstra - government.nl
Halbe Zijstra Foto: government.nl

Ministrul olandez de Externe Halbe Zijlstra a demisionat marţi, recunoscând în faţa Camerei inferioare a Parlamentului că a minţit cu privire la prezenţa sa în cursul unei întâlniri cu preşedintele rus Vladimir Putin, relatează AFP, preluată de News.ro.  Guvernul a reușit însă să supraviețuiască unei moțiuni de cenzură depuse ca urmare a acestui scandal. 

halbe zijlstra - government.nl
Halbe Zijstra Foto: government.nl

Minciuna care l-a costat fotoliul pe Halbe Zijlstra a avut loc în 2016, când a dezvăluit, în cursul unui miting, afirmaţii ale lui Vladimir Putin, pe care acesta le-ar fi făcut în prezenţa sa, în urmă cu zece ani. Halbe Zijlstra a afirmat că preşedintele rus a spus că vrea să reconstruiască o „Rusie Mare” prin „anexarea Belarusului, Ucrainei şi Balcanilor”.  Ministrul demisionar a pretins că l-a auzit pe Putin făcând declaraţia respectivă în faţa unor oameni de afaceri. Însă Zijlstra, aflat în post de doar patru luni, a mărturisit luni că nu a fost prezent la această întâlnire cu Vladimir Putin. El a explicat că a mințit că a fost prezent la această întâlnire pentru a putea să divulge afirmaţiile lui Putin, însă fără să-şi dezvăluie sursa.

„Nu văd altă opţiune, astăzi, decât să-mi prezint demisia Maiestăţii Sale regelui”, a declarat ministrul, evident emoţionat, punând capăt unei polemici tot mai ample în Olanda şi în contextul în care urma să plece, câteva ore mai târziu, într-o vizită oficială în Rusia. 

„Nu ar fi trebuit, într-adevăr, să fac asta. Îmi pare rău”, le-a spus el deputaţilor.

Şeful diplomaţiei a recunoscut luni că a minţit într-o controversă implicând Rusia, țară pe care Olanda o acuză cu regularitate că distorsionează realitatea mai ales în cazul dosarul zborului MH17, un avion de linie doborât în 2014 deasupra Ucrainei.

„Este vorba despre credibilitatea ministrului Afacerilor Externe al Regatului Olandei. Această credibilitate ar trebui să fie în afara oricărei îndoieli atât în interiorul, cât şi în exteriorul ţării”, a declarat ministrul, după ce şi-a anunţat demisia, în contextul în care urma să îl întâlnească miercuri pe omologul său rus Serghei Lavrov.

Numirea în octombrie a lui Zijlstra la Externe, în fragila coaliţie de patru partide, a ridicat îndoieli din cauza lipsei sale de experienţă la nivel diplomatic.

Pe de altă parte, Parlamentul olandez a respins marţi seara o moţiune de cenzură împotriva guvernului condus de premierul Mark Rutte, după demisia ministrului de externe Halbe Zijlstra, informează Agerpres. Geert Wilders, liderul Partidului pentru Libertate (PVV), depusese moţiunea dorind să sancționeze reacţia premierului Rutte la mincinuna recunoscută de Zijlstra.

Zijlstra a recunoscut într-un interviu publicat la sfârşitul săptămânii trecute de cotidianul De Volkskrant că nu a participat la întâlnirea despre care povestea încă din 2014, la conferinţe ale Partidului Poporului pentru Libertate şi Democraţie (VDD, formaţiunea de guvernământ condusă de Rutte), 

Marţi, când ministrul a luat cuvântul în plenul Parlamentului anunțându-şi demisia, a declarat: „Trăim într-o ţară unde adevărul contează. Iată de ce nu văd altă opţiune decât aceea de a demisiona”. După mai puţin de patru luni ca şef al diplomaţiei olandeze, el a ajuns la concluzia că „funcţia trebuie să fie mai presus de orice dubii, atât pe plan intern, cât şi în străinătate”.

Dezbaterea legislativului a continuat fără Zijlstra, iar premierul Rutte a recunoscut că a greşit subestimând gravitatea articolului din De Volksrant, despre care fusese informat de ministrul demisionar încă de la sfârşitul lui ianuarie.  „Am considerat că poate continua ca ministru, cu o explicaţie bună. Am apreciat că minciuna sa a fost un păcat, dar nu un păcat de moarte”, şi-a justificat el omisiunea de a informa Parlamentul.

Cu toate acestea, moţiunea de cenzură nu a întrunit votul majorităţii.

Interimatul la conducerea Ministerului de Externe al Olandei a fost preluat de Sigrid Kaag, deţinătoarea portofoliului comerţului exterior. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Documentele obligatorii pentru minorii care călătoresc în afara țării după intrarea în Schengen
Digi FM
Cât câștigă un doctor rezident în România? Povestea lui Paul, medicul întors din Irlanda
Pro FM
Andreea Bănică, în costum de baie la munte: „Nu de asta am răcit”. Fanii au reacționat rapid: „A reușit să-ți...
Film Now
Motivul pentru care Deborra-Lee Furness ar fi supărată pe Blake Lively după divorțul de Hugh Jackman: „Ea și...
Adevarul
Satul fantomă, cu ruine ieșite la iveală din apă, ascunde o poveste tulburătoare. De ce l-a desființat...
Newsweek
Ministrul Muncii anunță creștere de pensie de 350 lei pentru pensionari. În ce condiții se dau banii
Digi FM
Maia Morgenstern, insultată la Teatrul Evreiesc de Stat, unde muncește de 45 de ani: "Ce cauți tu aici? De ce...
Digi World
Cât de importantă este vitamina D: „Măcar un 2.000 de unităţi ar trebui să luăm pe fiecare zi”
Digi Animal World
Pisica care a cucerit TikTok-ul. Poziția hilară în care doarme i-a adus 4 milioane de vizualizări
Film Now
Leonardo DiCaprio nu-i va putea mulțumi vreodată îndeajuns lui Sharon Stone. Gestul uriaș pe care actrița l-a...
UTV
Andreea Balan a anuntat cand va face nunta cu Victor Cornea. „Nu ne-am certat niciodata”