Agenţia Spaţială Europeană (ESA) şi-a prezentat miercuri, la Paris, echipajul format din şapte astronauţi care urmează să înceapă pregătirea în vederea unei misiuni de explorare a Lunii, în cadrul programului american Artemis. Dintre ei, doar unul va putea pune piciorul pe suprafaţa selenară, relatează AFP.
Candidaţii - francezul Thomas Pesquet, nemţii Alexander Gerst şi Matthias Maurer, italienii Luca Parmitano şi Samantha Cristoforetti, danezul Andreas Mogensen şi britanicul Tim Peake - au efectuat cel puţin o misiune pe orbită la bordul Staţiei Spaţiale Internaţionale (ISS). ), la 400 de kilometri distanţă de Pământ.
Ei reprezintă „echivalentul a 4,5 ani pe orbită şi 98 de ore de ieşiri extravehiculare”, a explicat Philippe Willekens, responsabil al ESA, în timpul unei conferinţe de presă la Congresul Internaţional de Astronautică (IAC) de la Paris.
Dintre cei şapte, doar trei vor fi selectaţi pentru a merge pe Lunar Gateway, viitoarea staţie de pe orbita Lunii şi doar unul va călca pe solul selenar, până la sfârşitul deceniului. ESA nu a făcut încă această alegere.
„Toţi suntem candidaţi şi ceea ce contează este să mergem acolo ca o echipă. Uitaţi, purtăm toţi acelaşi tricou”, a comentat Thomas Pesquet, care alături de colegii săi Alexander Gerst, Matthias Maurer şi Luca Parmitano au purtat un tricou polo bleumarin cu logo-urile ESA şi Artemis. Samantha Cristoforetti, aflată în misiune la bordul ISS şi Andreas Mogensen, care urmează să decoleze către staţia orbitală, au participat la eveniment de la distanţă.
ESA (22 de state membre) participă la programul american Artemis ce vizează revenirea oamenilor pe Lună, în special cu modulul său de serviciu ESM plasat sub capsula Orion a primei misiuni care urmează să decoleze în curând, fără echipaj uman.
Pentru viitoarele zboruri din cadrul programului Artemis, cu echipaj uman, agenţia europeană a negociat deja trimiterea a trei dintre astronauţii săi pe Lunar Gateway. Ulterior, dacă experimentul va reuşi, „va exista un norocos” care va putea călca suprafaţa selenară, a explicat pentru AFP David Parker, director pentru explorări cu echipaj uman şi robotice în cadrul ESA.
Prezenţa unui european pe Lună ar fi „ceva care ar inspira Europa, un semn puternic pentru a spune iată-ne, ne menţinem locul în lumea spaţială şi într-o manieră de cooperare”, a comentat Thomas Pesquet. El s-a declarat „entuziasmat” de conceptul SUSIE (Smart Upper Stage for Innovative Exploration), pe care ArianeGroup îl va prezenta la conferinţa ministerială a ESA de la sfârşitul lunii noiembrie. SUSIE, a companiei aerospaţiale ArianeGroup, cu sediul în Franţa, este un sistem complet reutilizabil conceput pentru rachetele Arianespace pentru misiuni cu sau fără echipaj uman pe orbita Pământului sau chiar pe Lună.
„Cu un european pe Lună, sper că o Europă unită va deveni o realitate mai mult decât azi”, a adăugat germanul Matthias Maurer, potrivit AFP, preluată de Agerpres.
Antrenamentul candidaţilor se desfăşoară în special la Centrul european pentru pregătirea astronauţilor din Koln, Germania, unde este construit un simulator al suprafeţei selenare, inclusiv cu praful „foarte agresiv”, a explicat Maurer.
Editor : Liviu Cojan