Salariul unui europarlamentar este stabilit la 38,5% din salariul de bază al unui judecător al Curţii Europene de Justiţie.
Indemnizaţia brută ajunge la aproximativ 7.900 de euro lunar, adică 6.200 de euro după impozitare. Pentru prezenţa la activităţile din plen şi din comisii, orice eurodeputat primeşte o indemnizaţie zilnică de 304 euro. La o medie de trei zile pe săptămână lucrate, se adună încă 3.600 de euro lunar.
În cazul deplasărilor în afara Uniunii Europene, diurna zilnică este de 152 de euro iar facturile de hotel sunt decontate separat. Adunând aceste surse, venitul unui europarlamentar poate ajunge la aproape 100.000 de euro pe an.
Foştii membri ai Parlamentului European primesc pensie lunară de 4 200 de euro, după împlinirea vârstei de 63 de ani.
Costul biletelor de avion şi de tren la clasa I este decontat, dacă drumurile sunt făcute între domiciliul deputatului şi locul de muncă. Cei care folosesc maşina primesc 50 de eurocenţi pentru fiecare kilometri străbătut.
În total, aceste deconturi pot ajunge pentru europarlamentarii români la aproape 2.500 de euro săptămânal. Înafară de reuniunile oficiale, pentru fiecare eurodeputat se mai decontează alţi 4.243 de euro anual dacă face și unele călătorii cu titlu personal.
Parlamentul European plăteşte şi salariilor asistenţilor. Bugetul lunar pentru toţi aceştia a fost fixat la 21.200 de euro. Un sfert din această sumă este la libera alegere a europarlamentarului, care îl poate folosi pentru a alege prestatori de servicii după bunul său plac.
Alţi 4.300 de euro sunt acordaţi lunar pentru cheltuieli generale legate de biroul său de europarlamentar, telefon, chirie, achiziţionarea, utilizarea şi întreţinerea echipamentului informatic şi electronic.
Pentru parlamentarii chiulangii această sumă poate fi redusă la jumătate.