Video Safari printre zimbrii din pădurile Neamțului, locul unde s-a filmat „Frații Jderi”

Cătălin Nunu Data actualizării: Data publicării:
zimbri care stau la siesta
Cel mai mare mamifer terestru din Europa, zimbrul, poate fi văzut și dintr-un safari pe care îl organizează rangerii din Parcul Natural Vânători Neamț Foto: Facebook Centrul Național de Informare și Promovare Turistica Târgu Neamț

Într-un circuit de vizitare turistică la care lucrează autoritățile din județul Neamț este inclusă și rezervația de zimbri din Parcul Natural Vânători Neamț, care a dus România pe podiumul mondial, pentru al patrulea an consecutiv. Este vorba despre clasamentul Top 100 Destinații Sustenabile la nivel mondial.

0 seconds of 0 secondsVolume 90%
Press shift question mark to access a list of keyboard shortcuts
Scurtături Tastatură
Shortcuts Open/Close/ or ?
Redare/PauzăSpațiu
Mărește Volumul
Micșorează Volumul
Caută înainte
Caută înapoi
Subtitrare Pornită/Oprităc
Ecran complet/Ieși din modul Ecran completf
Suprimare Sunet/Activare Sunetm
Decrease Caption Size-
Increase Caption Size+ or =
Caută %0-9
00:00
00:00
00:00
 

Proiectul de eliberare a zimbrilor în pădurile din Neamţ a început în anul 2012. Este un proiect unic, ajungându-se ca acum, prin codrii Neamţului să umble libere aproximativ 50 de exemplare ale legendarului mamifer. Este un proiect la care au contribuit și finanțările europene și tot din banii de la Bruxelles a fost construită o pasarelă suspendată, înaltă de 13 m, cu vedere chiar deasupra pădurii, de unde în anotimpurile mai răcoroase vizitatorii pot surprinde prin pădure zimbrii care vin să mănânce.

Cel mai mare mamifer terestru din Europa poate fi văzut și dintr-un safari pe care îl organizează rangerii din zonă. Peisajul merită cu prisosință. În Parcul Vânători Neamț s-a filmat în anii 70 celebrul film „Frații Jderi”, după romanul istoric omonim al lui Mihail Sadoveanu.

„Am avut mai multe proiecte în implementare, unul dintre ele a inclus dezvoltarea infrastructurii, ceea ce implică pasarela, cea pe care suntme noi acum, trasee educaționale, un manual de educație ecologică, reabilitarea grădinii zoologice Dragoș Vodă. Iar un alt program destul de important dezvoltat prin intermediul fondurilor europene este cel de conservare a biodiversității la nivelul parcului, prin care s-au reintrodus zimbrii în mediul lor natural în pădurile nemțene. Primii zimbrii eliberați au fost în 2012, în prezent în libertate sunt peste 50 de zimbri”, explică Viorela Chiper, manager al Asociației Ținutul Zimbrului.

Una dintre cele 5 destinații ecoturistice din România

Așadar, suntem în Ținutul Zimbrului, destinație de ecoturism ce se suprapune peste Parcul Natural Vânători Neamț, comunele Agapia, Crăcăoani, Vânători Neamț și orașul Târgu Neamț. Este una dintre puținele oportuntități să vezi pe viu zimbri, în libertate sau în țarcul de aclimatizare, sunt în prezent peste 50 de exemplare cu care te poți întâlni dacă mergi pe traseele turistice din parc sau de la o mănăstire la alta.

„Aici e o pasarelă unde zimbrii vin la hrănitoare, pe timp de vară sunt mai slabe șansele să vină aici, țarcul are 180 de hectare și își găsesc mai ușor hrană”, spune Viorela Chiper.

- Cât timp ar trebui să își ia cineva care vine să viziteze?

- Depinde ce caută, pentru că zona are de oferit atât pe plan cultural, cât și spiritual sau pe partea de natură, viață sălbatică, dar și istorie. În 5 zile ar fi suficient, estimează Viorela Chiper.

- Finanțările europene la ce v-au ajutat?

- Pasarelele au fost construite pentru a observa biodiversitatea și tot prin proiect s-au marcat și dezvoltat trasee educaționale sau de drumeție.

- Planul vostru care e? Cum vreți să promovați zona, care e intenția voastră?

- Vrem să dezvoltăm zona din punct de vede ecoturistic, în așa fel încât nu doar turistul să se bucure când ajunge aici, dar și comunitatea să aibă de câștigat, acest lucru poate fi demonstrat și prin faptul că suntem singura zonă inclusă în top 100 destinații sustenabile la nivel mondial și una din cele 5 destinații ecoturistice certificate la nivel național, arată Viorela Chiper.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Detalii cumplite! Ce a făcut-o pe ursoaică să renunţe la atacul din Predeal. Cum l-a sfâşiat pe şeful...
Digi FM
A fost ridicat premiul de peste 6 milioane de euro de la Loto 6/49. Cine este câştigătorul
Pro FM
Cum se menține Anca Țurcașiu în formă. Imaginile care au stârnit comentarii: „Ești femeie la peste 50 de ani...
Film Now
Pierce Brosnan, grijuliu și protector, alături de frumoasa sa nepoată, Isabella. Tânăra de 26 de ani este...
Adevarul
Cât de realistă este „umbrela nucleară” propusă de Macron pentru a apăra Europa de amenințarea rusă
Newsweek
Adio, pensii speciale de 22.000 lei pe lună. Vor fi supra-impozitate și recalculate. Care e formula?
Digi FM
Cum a convins-o Salman Khan pe Iulia Vântur să se apuce de muzică în India: "Mi-au trebuit ani să dovedesc...
Digi World
De ce este laptele alb? Răspunsul surprinzător pe care nu îl știai și explicația științifică pe înțelesul...
Digi Animal World
Momentul când o cățelușă imploră ajutor după ce puiul ei a fost lovit de o mașină: „A fost prima dată când...
Film Now
Helen Mirren critică franciza James Bond: „Nu mi-a plăcut niciodată”. Este însă fanul unui actor anume...
UTV
Connect-R îi cere scuze lui Tudor Chirilă. „Nu vreau ca el să rămână cu această etichetă de om care...