Rusul care susține că a dezertat din Wagner și a cerut azil în Norvegia, arestat după ce s-a bătut într-un bar și a agresat polițiști

Data publicării:
Andrei Medvedev
Rusul care susține că a dezertat din Wagner și a cerut azil în Norvegia, arestat după ce s-a bătut într-un bar și a agresat polițiști.

Andrei Medvedev, care se prezintă drept un dezertor din gruparea paramilitară rusă Wagner, va fi judecat în Norvegia, unde s-a refugiat, după ce a fost implicat într-o încăierare la Oslo, a anunţat vineri Parchetul norvegian, informează AFP.

Rusul de 26 de ani a fost arestat în noaptea de marţi spre miercuri, la finalul unei încăierări în exteriorul unui bar din capitala norvegiană, potrivit actului de inculpare.

Circumstanţele exacte ale încăierării nu sunt precizate, însă, potrivit documentelor judiciare, Andrei Medvedev, în stare de ebrietate, a opus rezistenţă arestării lui, apoi a agresat fizic poliţişti, odată ajuns la secţia de poliţie.

El va fi judecat pe 25 aprilie.

Afirmând că a luptat în Ucraina sub însemnele Wagner timp de trei luni înainte de a dezerta în noiembrie, Andrei Medvedev a trecut frontiera ruso-norvegiană în Arctica, în noaptea de 12 spre 13 ianuarie, prin gardul din sârmă ghimpată şi gloanţele trase de poliţişti de frontieră ruşi, plecaţi în urmărirea lui cu câini, potrivit relatării sale.

Cerând azil în Norvegia, el s-a declarat gata să depună mărturie despre brutalitatea grupării Wagner, o contribuţie potenţial preţioasă pentru a aduce lumină în probleme crimelor de război de care este acuzată Rusia în Ucraina. El a asigurat că are cunoştinţă de executarea de către grupare a unor mercenari ce refuzau să se întoarcă la luptă şi a spus că deţine o înregistrare video ce arată aceste abuzuri.

De la sosirea lui în Norvegia, unde a fost interogat de o unitate de poliţie însărcinată să ancheteze asupra crimelor de război, Andrei Medvedev le-a dat de furcă autorităţilor.

În ianuarie, el a fost arestat pentru scurt timp, pentru, potrivit avocatului său, „încălcări ale regulilor de siguranţă din jurul lui”.

Câteva zile mai târziu, acelaşi avocat, Brynjulf Risnes, a renunţat să-l mai reprezinte, fără a da explicaţii, potrivit AFP, citată de Agerpres.

Rămân numeroase întrebări în legătură cu personalitatea lui Andrei Medvevdev, parcursul său şi circumstanţele evadării sale. O serie de experţi estimează că fostul mercenar nu a putut traversa fără ajutor frontiera puternic păzită.

Editor : Liviu Cojan

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Carmen Iohannis, apariție surprinzătoare înainte de vot. Gestul făcut de prima-doamnă, a urmat exemplul...
Digi FM
Cu frumoasa lui familie, pe covorul roșu. Richard Gere, fericit alături de soția sa și de fiul lui cel mare...
Pro FM
Ultima imagine cu Freddie Mercury. Cum arăta cu trei luni înainte să moară
Film Now
Ashton Kutcher, fotografiat în timpul unei discuții tensionate, după zvonurile privind divorțul de Mila Kunis...
Adevarul
Cum au fost primiți handbaliștii români în Kosovo, la o săptămână după scandalul de pe Arena Națională
Newsweek
Care pensionari iau 375 lei în plus la pensie în decembrie? Cum și când se acordă banii?
Digi FM
Cameron Diaz revine la Hollywood după o pauză de mai bine de 10 ani. Cum arată azi celebra actriță din „Masca”
Digi World
Întâlnire de record. Cea mai scundă femeie din lume și cea mai înaltă femeie din lume s-au cunoscut: "A fost...
Digi Animal World
Un cadou total neașteptat de Crăciun. Reacția angajaților unui magazin când au găsit un șarpe în brazii...
Film Now
Denzel Washington spune că au existat suspiciuni legate de purtarea lui Kevin Spacey cu decenii în urmă...
UTV
Lidia Buble, inselata de fostul iubit: detaliul neasteptat care i-a dezvaluit adevarul despre „Maria”