Ucraina a negat acuzaţiile formulate marţi de compania rusă Gazprom conform cărora reţine din gazul natural livrat Republicii Moldova prin conductele de pe teritoriul ucrainean, acuzând în schimb Rusia că foloseşte gazul ca instrument politic pentru a limita aprovizionarea Europei, relatează agenţia Reuters.
Gazprom a anunţat mai devreme că va reduce din 1 decembrie cu 56,5% livrările de gaze naturale către Republica Moldova, motivând că Ucraina înmagazinează o parte din gazele destinate Chişinăului.
Într-un mesaj pe reţeaua Telegram, Gazprom a acuzat că până acum Ucraina a acumulat 52,52 milioane metri cubi de gaze naturale destinate Republicii Moldova. Dacă aceste dezechilibre vor persista, Gazprom a avertizat că va limita volumele de tranzit, începând cu data de 28 noiembrie ora 10 a.m., în conformitate cu cantitatea de gaze care nu ajunge la clienţii din Republica Moldova.
„Aceasta este o manipulare grosolană a faptelor pentru a justifica decizia de a limita şi mai mult volumul livrărilor de gaze către ţările europene”, a reacţionat într-o declaraţie operatorul ucrainean al sistemului de gazoducte (GTSOU).
Acesta asigură că gazul „acceptat de Federaţia Rusă la punctul de intrare Sudja pentru a fi transportat mai departe către consumatorii moldoveni este transferat la punctele de ieşire în volum complet”.
Operatorul ucrainean consideră că, prin diminuarea livrărilor de gaz, Gazprom încearcă să priveze Republica Moldova atât de avantajul utilizării sistemului ucrainean de conducte cât şi de facilităţile ucrainene de înmagazinare subterană a gazului pentru a creşte dependenţa acestei ţări faţă de gazul rusesc tocmai când începe iarna.
„Gazprom a acuzat Ucraina încă o dată că fură gaz. Pe scurt: nu este adevărat!”, a reacţionat la rândul ei compania naţională ucraineană de petrol şi gaze Naftogaz, într-un mesaj pe Twitter.
Secretarul de Stat în Ministerul Infrastructurii şi Dezvoltării regionale de la Chişinău, Constantin Borosan, a semnalat anterior pe Facebook că, începând din 1 decembrie livrările de gaze ruseşti pentru Republica Moldova vor scădea cu 56,5% faţă de volumul prevăzut în contractul pe care compania Moldovagaz l-a încheiat cu Gazprom.
Acelaşi oficial a menţionat că Gazprom a rezervat capacităţi ferme de transport ale operatorului gazoductelor ucrainene pentru punctele de conexiune cu Republica Moldova numai pentru un volum de 5,7 milioane de metri cubi pe zi pentru perioada octombrie 2022 - septembrie 2023.
Gazprom anunţase de la începutul lunii octombrie diminuarea livrărilor de gaze către Republica Moldova, respectiv numai 5,7 milioane de metri cubi pe lună, motivând această reducere prin disputele cu Chişinăul asupra plăţii gazelor şi refuzul operatorului ucrainean al conductelor de a oferi un „serviciu integral” pentru transportul acestor gaze, potrivit Reuters, citată de Agerpres.
Potrivit Curţii de Conturi a Republicii Moldova, această ţară a acumulat o datorie de 590,8 milioane de dolari către Gazprom.
Editor : Liviu Cojan