Rusia, în capcana datoriilor

Data publicării:
rusia barbat lenin - GettyImages-472360720-21072015

În regiunea rusească Ciukotka, guvernul local ţine în spate o datorie de 144% din veniturile sale. Sustenabilitatea financiară e deosebit de problematică și pentru alte patru regiuni unde datoria depășește cu brio încasările guvernelor. Agenţia de rating Standard and Poor's avertizează că regiunile Rusiei se confruntă cu o probabilitate tot mai mare de intrare în incapacitate de plată și deja cel puţin una dintre ele a trebuit să amâne plata unui credit bancar în primele luni ale acestui an. Administraţiile locale merg acum cu un deficit de circa 11 miliarde de dolari, în creștere cu 42 de procente faţă de anul precedent. 75 de regiuni au avut oricum goluri de finanţare încă din 2014, când situaţia financiară a Rusiei a început să se înrăutăţească abrupt.

Americanii de la Bloomberg explică totuși că Rusia și-a creat premisele unei potenţiale intrări în incapacitate de plată la nivelul administraţiilor locale încă din 2012. Atunci s-a decis creșterea cheltuielilor sociale care a condus în anii următori la urcarea datoriilor guvernelor locale până la 42 de miliarde de dolari. Stardard and Poor's spune că presiunea pe finanţele locale va fi tot mai mare în următorii doi-trei ani, iar riscul intrării în incapacitate de plată e crescut.

În trei ani, resursele ar putea fi și mai puţine, datoriile și mai mari, iar riscurile, uriașe. Problema e că guvernele locale au picat deja în capcana datoriilor, iar contextul politic nu ajută. Sancţiunile strangulează accesul administraţiilor locale la pieţele de capital, iar singura opţiune pentru a-și finanţa cheltuielile e să se îndatoreze la bănci. Numai că e foarte scump și inevitabil rostogolirea datoriilor crește rapid proporţiile împrumuturilor.

Datele băncii centrale de la Moscova arată că guvernele locale și-au crescut datoriile la bănci cu un sfert faţă de anul trecut ajungând acum la aproape 20 de miliarde de dolari.

Nici finanţarea prin obligaţiuni nu e o soluţie viabilă. Bloomberg dă exemplul regiunii Belgorod care a împrumutat aproape un miliard de dolari pe 5 ani la un randament de 12,6%.

Guvernul de la Moscova și-a propus să evite un dezastru financiar ajutând municipalităţile să schimbe împrumuturile de la bănci şi obligaţiunile cu împrumuturi subvenţionate de bugetul federal. Potrivit premierului Dmitri Medvedev, măsura va costa aproape 5,5 miliarde de dolari în acest an. Banca centrală spune însă că riscul unui dezechilibru ar putea crește în acest an, fiindcă economia ţării e de așteptat să scadă.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Unirea Ungariei cu România, o propunere surprinzătoare de acum un secol sub regele Ferdinand. „N-avem de dat...
Digi FM
Regele Felipe al VI-lea al Spaniei, „devastat și distrus” de aventura soției lui: „Știa că îl înșela în timp...
Pro FM
Fiul lui Ștefan Bănică a răbufnit. Ce spune Radu despre carieră și tatăl său: „Nu m-a băgat Bănică în...
Film Now
Sophia Loren, apariție rară în public. Actrița în vârstă de 89 de ani s-a sprijinit de un baston, în timp ce...
Adevarul
Temuta regină care a stăpânit Castelul Corvinilor. De ce nimeni nu îndrăznea să se apropie de el VIDEO
Newsweek
VIDEO Panică în Marea Neagră. Putin trimite 3 nave cu rachete care trag la 2.000 km. Ce misiune au?
Digi FM
Un turist a fost obligat să plătească 2.500 de dolari înainte de a coborî de pe un vas de croazieră: “Suntem...
Digi World
5 semne care arată că mănânci prea multă sare. Organismul te atenționează când ai depășit cantitatea optimă
Digi Animal World
Reacția unei pisici când o șopârlă își desprinde coada pentru a scăpa din ghearele ei: „Nu știe ce s-a...
Film Now
Angelina Jolie, prima apariție de când fiicele ei, Shiloh și Vivienne, au renunțat la numele tatălui lor...
UTV
Madalina Ghenea a fost dur criticata dupa ce s-a postat dansand pe masa. “E jenant ce faci!”. Actrita a...