Reuters: Tentativa de lovitură de stat din Turcia amenință lupta SUA împotriva Statului Islamic

Data publicării:
baza militara Incirlik Getty

FOTO: Gulliver/GettyImages

Focuri de armă și explozii au zguduit, vineri seară, atât capitala Ankara, cât și metropola Istanbul, în condițiile în care serviciile militare și de securitate păreau să fie divizate. La doar câteva ore de la izbucnirea incidentelor, Statele Unite au făcut un anunț fără echivoc: sunt alături de guvernul președintelui Tayyip Erdogan.

Relațiile dintre guvernul lui Erdogan și administrația Obama au fost adesea dificile, dar cele două state au cooperat în lupta împotriva Statului Islamic.

Indiferent de rezultatul final al evenimentelor, Turcia se va confrunta acum cu o perioadă de instabilitate politică și economică, ceea ce ar putea ține departe Ankara de seria recentă de atacuri împotriva Statului Islamic, de lupta împotriva rebelilor kurzi, dar și de limitarea fluxului de militanți străini care îi trec granița cu Siria.

„Din perspectiva americană, cel mai rău scenariu ar putea fi o lovitură de stat ineficientă care ar târî Turcia într-o luptă prelungită pentru putere”, spune Blaize Misztal, expert în securitate. „Chiar și o lovitură de stat care s-ar desfășura repede și ar întâmpina o rezistență mică ar fi destabilizatoare, numai că o lovitură parțială sau un puci eșuat ar putea aduce pe viitor și mai multă instabilitate”, e de părere expertul citat de Reuters.

Turcia, punte între Europa și Orientul Mijlociu, are a doua cea mai mare armată din NATO după cea a Statelor Unite, iar în regiune este prima economie. În ciuda unui istoric de lovituri militare, țara cu 75 de milioane de locuitori este cea mai veche democrație din zonă și a ajutat la obținerea stabilității în sud-estul Europei și în Orientul Mijlociu.

„Ar putea fi una dintre cele mai grele provocări pentru administrația Obama. O Turcie stabilă este crucială pentru interesele americane în Orientul Mijlociu, Balcani și Caucaz”, spune Bruxe Riedel, fost analist CIA, în prezent expert al Institutului Brookings. „O Turcie democratică, chiar dacă nu perfectă, este esențială pentru speranțele de a avea reforme politice în Orientul Mijlociu”, mai spune specialistul.

Turcia găzduiește importante facilități militare americane sau ale NATO, între care baza aeriană Incirlik, acolo de unde avioanele de vânătoare și dronele americane decolează pentru a întreprinde atacuri asupra Statului Islamic în Siria vecină. Turcia este și o bază CIA, de unde agenția îi sprijină pe rebelii moderați din Siria, ascultă posturi radio și tot în Turcia este amplasat radarul de avertizare timpurie din cadrul scutului antirachetă al NATO.

Erdogan conduce Turcia din 2003, iar o lovitură de stat împotriva lui ar fi una dintre cele mai mari schimbări din Orientul Mijlociu în ultimii ani. Fără menajamente în declarațiile pe care le face de obicei, Erdogan a fost acuzat adesea de autoritarism și a avut diferende cu vecinii – Israel, Iran, Rusia, Uniunea Europeană – pe măsură ce a încercat să obțină un rol mai mare pentru Turcia în Orientul Mijlociu. Însă Turcia este un aliat-cheie pentru Washington, care o dă drept exemplu de democrație cu economie de piață într-o lume musulmană, în pofida faptului că la capitolul libertății de expresie Ankara își atrage numeroase critici.

Relațiile dintre Erdogan și administrația Obama s-au deteriorat în ultimii ani, pe măsură ce Washingtonul s-a plâns că Ankara nu depune suficiente eforturi în lupta împotriva Statului Islamic și sprijină grupările islamiste de opoziție care luptă împotriva președintelui sirian Bashar al-Assad. La rândul său, Erdogan este nemulțumit de sprijinul pe care Statele Unite îl acordă rebelilor kurzi din Siria, care au legături strânse cu rebelii kurzi din Turcia.

Turcia avea programată o întâlnire săptămâna viitoare, la Washington, cu membrii coaliției anti-ISIS conduse de SUA și nu e clar dacă tentativa de lovitură de stat va afecta această întâlnire.

„Cert este că în această situație administrația va sprijini întotdeauna un guvern democratic ales”, arată Matthew Bryza, fost ambasador american în Azerbaidjan și fost consilier la Casa Albă.

Interesele americane vor suferi indiferent de rezultatul tentative de lovitură de stat, este de părere și Gonul Tol, directorul Centrului pentru Studii Turce din cadrul Institutului Orientul Mijlociu.

Dacă lovitura eșuează, puterea lui Erdogan va fi consolidată și vom asista la o agendă și mai autocrată, este de părere Tol. Iar dacă are succes, asta înseamnă și mai multă instabilitate internă, punctează specialistul.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Locurile din Europa unde pot fugi românii de frig. 10 destinații cu soare și căldură, chiar și în plină iarnă
Digi FM
Kevin Costner, vacanță în Aspen alături de fiica sa adolescentă. Actorul este tatăl a șapte copii
Pro FM
Soția lui Kanye West, într-o pelerină transparentă de ploaie, cu nimic pe dedesubt. El, cu mască pe față...
Film Now
I-a arătat imagini nud și i-a vorbit despre dependența lui de pornografie. Blake Lively l-a dat în judecată...
Adevarul
De când va fi fabricată Dacia Spring în Europa: va duce la o scădere masivă a costurilor
Newsweek
Cu ce precizie iau pensia, în 2025, românii care au muncit în Germania? Haos cu pensiile în România
Digi FM
Controversă după momentul Aurei Șova cu Marius Manole, din finala Vocea României 2024: "Respectul faţă de...
Digi World
O vedetă TikTok a murit la doar 19 ani din cauza unei boli foarte rare care afectează doar câteva sute de...
Digi Animal World
Cum arată câinele care valorează un milion de euro. A fost conceput și născut în România: „A câștigat toate...
Film Now
Cum arată la 44 de ani fiul tatuat al lui Michael Douglas, care-i seamănă leit. De ce a făcut Cameron șapte...
UTV
Andreea Balan si George Burcea, impreuna la serbarea fiicei lor, Ella. Au lasat in urma certurile pentru...