Liderii celui mai popular partid politic din Italia - Mișcarea Cinci Stele (M5S) - au creat o rețea de site-uri, pagini și conturi de rețele sociale în scopul răspândirii de știri false, teorii ale conspirației și dezinformări venite dinspre Kremlin, potrivit buzzfeed.com. Milioane de oameni sunt expuși zilnic la acest flux informațional toxic și totul ar putea culmina, peste câteva zile, cu o grea lovitură dată premierului Matteo Renzi.
Mișcarea Cinci Stele, fondată de comediantul italian Beppe Grillo și de antreprenorul Gianroberto Casaleggio, s-a urcat cu succes pe valul anti-establishment care i-a spulberat pe adversarii Brexitului și pe cei ai lui Donald Trump.
Pe lângă blogurile de partid și contul de de Facebook aferent, mașina de propagandă a M5S se bazează și pe o serie de site-uri de știri așa-zise independente.
Aceste site-uri îi atacă în mod constant pe adversarii Mișcării Cinci Stele, în special pe premierul Matteo Renzi. Unul dintre ele, TzeTze, are 1,2 milioane de fani pe Facebook.
Sub motto-ul „Adevărul pe care ei ni-l ascund” și altele similare, TzeTze și celelalte instrumente de propagandă răspândesc numeroase știri false, unele dintre ale având ca sursă site-uri deținute de statul rus, precum Sputnik.
Astfel, milioane de oameni sunt „informați” zilnic că Statele Unite îi finanțează pe traficanții de persoane care aduc în Italia migranți din Nordul Africii sau că Barack Obama vrea să îl înlăture de la putere pe Bashar al-Assad pentru a crea instabilitate în zonă și a bloca astfel accesul Chinei la resursele regioanale de hidrocarburi.
Blogger și politician de succes
Beppe Grillo are cel mai de succes blog din Italia, iar gradul de interacțiune al postările sale de pe Facebook este comparabil cu cel al celui mai mare cotidian al țării, Corriere della Sera, scrie buzzfeed.com.
Pagina oficială a M5S are 900.000 de fani, la care se adaugă sutele de mii de fani ai parlamentarilor partidului și mai multe pagini și site-uri afiliate. Printre acestea se numără La Cosa, care are un impact mai redus, amplificat însă prin promovarea pe blogul lui Grillo sau pe TzeTze.
Coordonarea site-urilor și blogurilor Mișcării este asigurată de compania IT Cassalegio Associati, înființată de Gianroberto Casaleggio. Acesta a murit în aprilie, iar firma este acum condusă de fiul săi Davide. Toți parlamentarii partidului au un contract cu Cassalegio Associati, prin care se angajează să urmeze linia ideologică impusă de Beppe Grillo.
Rețeaua de propagandă a M5S dă marele său test duminică, ziua referendumului constituțional din Italia.
Invocând crizele politice frecvente care au marcat scena politică italiană în ultimele decenii, premierul de centru-stânga a cerut o reformă a sistemului politic prin care s-ar spori puterile guvernului central, în detrimentul celor 20 de regiuni ale Italiei, pe probleme precum mediul, transportul și energia.
Reforma vizează și renunțarea la bicameralismul perfect prin retragerea funcției legislative în cazul Senatului, urmând totodată să fie redus numărul de parlamentari. În opinia lui Renzi, aceste modificări ar trebui să facă în cele din urmă din Italia o țară guvernabilă.
Anul trecut, când a avansat aceste propuneri, Renzi a promis că va demisiona dacă vor fi respinse la referendum. Totuși, luna trecută el a revenit asupra acestei promisiuni, afirmând că, indiferent de rezultatul referendumului, următoarele alegeri parlamentare vor fi la termen, adică în 2018, invocând faptul că nu dorește ca dezbaterile din campania premergătoare referendumului să fie dominate de ideea continuării guvernării sale.
Partidele de opoziție, inclusiv M5S, consideră că modificările constituționale propuse vor înlătura controalele democratice, vor oferit prea multe puteri executivului, în timp ce economiile cu administrația vor fi minime.
Mișcarea lui Beppe Grillo vrea deci ca referendumul să nu aibă succes și să marcheze finalul carierei politice a premierului Renzi.