Republica Moldova, un fel de Sirie de lângă noi. Părerile analiştilor despre protestele proruşilor de la Chişinău
Istoricul Cosmin Popa: Rețelele proruse sunt la ambele capete ale jocului, atât în cazul fraudei, cât și în cazul protestelor
Evenimentele trebuie să le vedem în conexiune cu alte două procese, a spus la Digi24 istoricul Cosmin Popa. Primul este reafirmarea căii europene de către cele trei partide democratice de la Chișinău, un act politic aparent simbolic, dar de o importanță majoră. Al doilea fenomen este această campanie mediatică începută mai demult de Moscova și preluată și amplificată la Chișinău, care discreditează importanța și efectul pentru viața de zi cu zi a moldovenilor a direcției europene a guvernului democratic de la Chișinău, a explicat Cosmin Popa la Digi24.
Momentul este unul foarte bine ales, pentru că declarația partidelor proeuropene arăta că se instalează un tip de stabilitate politică în Republica Moldova. Ceea ce fac acum partidele prorusești este un atac asupra stabilității politice incipiente din Republica Moldova, spune Cosmin Popa.
El a comparat evenimentele de la Chișinău cu încercarea din 1998 din România de a demonstra că guvernul democratic este incapabil de a exercita puterea în mod eficient. „Dacă vă uitați la imagini, la declarații, la fotografii, veți vedea aceeași recuzită întâlnită în toate țările estice, aceiași tipi solizi îmbrăcați în uniforme de camuflaj, parcă făcuți toți după același tipar, cu un mesaj foarte unitar și cu un mod de acțiune foarte disciplinat. Aceste caracteristici nu pot veni decât dintr-o atentă organizare și o bună finanțare”, a subliniat istoricul.
În opinia sa, este un moment pe care partidele proruse trebuie să-l exploateze, pentru că este un ultim vârf al popularității proruse în Republica Moldova. „Însă, dacă cineva își imaginează că fraudarea miliardului din R. Moldova se putea face fără asistența rețelelor rusești din Republica Moldova este cel puțin naiv. Rețelele proruse sunt la ambele capete ale jocului, atât în cazul fraudei, cât și în cazul protestelor”, a punctat Cosmin Popa la Digi24.
Dan Dungaciu: Republica Moldova, un fel de Sirie de lângă noi
„Este, păstrând proporțiile, un fel de Sirie de lângă noi Republica Moldova”, a comentat la rândul său, la Digi24, analistul Dan Dungaciu. Complicațiile din teren și amestecul de interese sunt greu de descifrat. Avem o guvernare declarat proeuropeană, care însă a fost amestecată în scandaluri de corupție extrem de grave: furtul miliardului și vânzarea aeroportului către o companie rusă, a arătat directorul Institutului de Ştiinţe Politice şi Relaţii Internaţionale al Academiei Române.
Acest tip de comportament și faptul că nimeni nu este pedepsit generează două tipuri de reacții: prima, așa-numita Platformă „DA” care a ieșit deja în stradă, expresia unei nemulțumiri profunde, nu prorusești, nici proromânești, proeuropene de tip moldovenesc, care vrea o soluție de tip „prin noi înșine” și cere alegeri anticipate prin care să fie propulsate forțe politice sincere, necorupte și neimplicate în scandalurile de până acum. Platforma DA organizează mâine, duminică, un miting în Piață. Pe de altă parte, sunt forțele proruse, care au scos oameni în stradă, dar n-au forțat o schimbare de regim de tip 7 aprilie, a arătat Dan Dungaciu.
Ce vrea Rusia cu Republica Moldova? În acest moment, Rusia e implicată în negocierile din Siria, având pe cap de gestionat chestiunea ucraineană, Donbasul, Crimeea și Transnistria. Este foarte greu pentru Rusia acum să genereze o mișcare de protest, care ar fi foarte greu de explicat partenerilor ei de negociere internațională. Deci, în acest moment, Rusia nu are niciun motiv să dea o lovitură de stat în Republica Moldova, pentru că n-ar putea-o gestiona nici politic, nici financiar, pentru că Rusia trebuie să plătească, repet, Crimeea, Donbasul și Transnistria. Nu are bani nici pentru aceste entități. Deci, scopul Rusiei în acest moment este să submineze și să fie prezentă pe teren, dar nu să câștige puterea în Republica Moldova. Rusia are mecanisme de subminare, pentru că domnul Renato Usatîi a publicat ieri niște documente foarte interesante legate de furtul miliardului, ceea ce arată că Rusia a documentat acest caz și îl va face public acest caz subminând astfel autoritatea alianței europene care guvernează în acest moment, a menționat Dan Dungaciu.
Abonându-te la Newsletter primești sinteza celor mai bune informații, articole și interviuri exclusive publicate de digi24.ro
„Nu cred că Rusia are în acest moment un motiv ca să dea o lovitură de stat în R. Moldova, pentru că n-ar putea s-o justifice nici partenerilor occidentali și nici n-o s-o susțină financiar. Dar e prezentă pe teren, ține situația din R. Moldova în criză, pentru că dintr-o criză poți să câștigi la eventualele negocieri și poți să blochezi ca alte revoluții nefavorabile Rusiei să se petreacă acolo”, a spus Dan Dungaciu.
Problema actualei guvernări de la Chișinău este că oamenii din R. Moldova gândesc ca și Platforma DA, chiar dacă nu sunt în Piață. Chiar dacă vor trece hopul acestor manifestații, nemulțumirea din R. Moldova va fi extrem de profundă și va fi foarte greu de gestionat această nemulțumire. Iar într-un eventual scrutin anticipat, riscă să ajungă la guvernare forțele proruse, subliniază analistul.
Singura soluție pe care R. Moldova ar putea s-o aibă nu vine nici dinspre Rusia, nici dinspre Uniunea Europeană, ci ar putea să vină din relația bilaterală București-Chișinău, dar într-o formulă pe care Bucureștiul va trebui să o gândească. Eșecul împrumutului de 150 de milioane (dat de România Republicii Moldova -n.r) – pentru care trebuia acordul FMI - presupune din partea Bucureștiului un alt tip de acțiune, care trebuie să înceapă printr-un gest politic, de tipul Pactul de la Snagov și prin acțiuni prin care Republica Moldova să fie menținută/susținută pe linia de plutire. Este vorba de o bătălie geopolitică, dar care până la urmă are doar doi actori importanți: România și Federația Rusă, a conchis Dan Dungaciu.
- Etichete:
- rusia
- republica moldova
- socialisti
- analisti
- renato usatii
- igor dodon
- proteste chisinau
- platforma da
- proteste prorusi
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News