Reforma sistemului de azil pentru migranţi în UE a depăşit o etapă în PE. Urmează negocieri dificile cu statele membre

Data publicării:
drapelul uniunii europene
Reforma sistemului de azil al UE pentru migranţi a trecut marţi o etapă cheie. Foto: GettyImages

Reforma sistemului de azil al UE pentru migranţi a trecut marţi o etapă cheie, cu un prim vot în comisii ale Parlamentului European asupra mai multor texte, inclusiv cel asupra solidarităţii între statele UE, adică redistribuirea solicitanţilor de azil din statele membre unde ajung cei mai mulţi migranţi către celelalte.

Patru texte ale acestei reforme, amendate de eurodeputaţi, au fost aprobate cu o largă majoritate de Comisia pentru libertăţi civile, justiţie şi afaceri interne (LIBE) a Parlamentului European, deschizând calea către negocierile cu statele membre, care se anunţă anevoioase, relatează AFP.

Instituţiile europene au elaborat o foaie de parcurs şi s-au angajat să finalizeze Pactul European pentru Migraţie şi Azil până la încheierea actualei legislaturi europene, deci până în primul semestru al anului viitor. De când Comisia Europeană a prezentat această propunere de pact, în septembrie 2020, progresele la negocieri au fost lente şi persistă dezacordurile asupra elementelor cele mai conflictuale.

Propunerea Comisiei Europene revizuieşte principiul din ''Regulamentele Dublin'' conform căruia prima ţară din UE unde ajunge un migrant extracomunitar este responsabilă cu soluţionarea cererii de azil. Executivul comunitar consideră că numai iniţiativa pe care a propus-o ar putea rezolva provocările create de valul migrator, dar ea este privită cu rezerve de statele membre reticente faţă de mecanismele de redistribuire a refugiaţilor.

Această propunere a Comisiei nu prevede explicit cote obligatorii de refugiaţi ca în 2016, dar instituie un mecanism de 'solidaritate obligatorie' prin care Comisia Europeană să poată stabili de fapt cote pentru statele membre ale UE, iar aceste ţări ar avea ca alternativă în locul relocărilor alte contribuţii, precum acordarea unui sprijin financiar, material sau uman ţărilor aflate sub presiune.

Parlamentul European doreşte însă ca în cazul unui aflux masiv şi brusc de migranţi relocările să fie singura opţiune pentru a ajuta ţara aflată sub o asemenea presiune, amendament ce riscă să îngreuneze şi mai mult negocierile cu statele membre.

Alte propuneri validate de Parlamentul European introduc noi criterii în tratarea cererilor de azil, respectiv prezenţa deja a unui membru de familie al unui solicitant de azil într-unul din statele UE, căruia îi va reveni astfel examinarea acestei cereri, şi de asemenea tratarea de către un anumit stat membru a cererii de azil dacă solicitantul dispune de o diplomă emisă de acel stat.

Sunt propuse şi controale consolidate ale migranţilor la frontiere şi proceduri de azil accelerate pentru migranţii proveniţi din ţări sigure şi care în consecinţă nu ar trebui să primească azil.

Anul trecut au fost depuse în ţările UE peste 880.000 de cereri de azil, cu 64% mai multe faţă de 2021, în special în Germania, Franţa, Spania şi Austria.

Numeroase ţări europene, în frunte cu Austria, cer finanţarea din fonduri europene a unor garduri care să împiedice sosirile migranţilor ilegali, în special la graniţa dintre Bulgaria şi Turcia, cerere respinsă de Comisia Europeană.

În timp ce liderul grupului PPE - principala forţă politică în Parlamentul European -, Manfred Weber, a susţinut propunerea finanţării unor asemenea garduri, Comisia pentru Buget a Parlamentului European s-a pronunţat împotrivă, într-un vot desfăşurat de asemenea marţi.

Editor : Liviu Cojan

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Orașul din România acoperit de zăpadă la mijloc de noiembrie. Ninge fără oprire de....
Digi FM
Motivul pentru care Fuego nu s-a căsătorit până la 48 de ani: “Când ajungem în camera noastră, suntem niște...
Pro FM
Cheryl Cole, solista care l-a făcut tată pe Liam Payne, îndurerată la înmormântarea cântărețului. Mesajul din...
Film Now
Selena Gomez dezvăluie cel mai bun sfat pe care l-a primit de la o femeie: „Chiar funcționează!”
Adevarul
Americanii care vor să fugă de Trump și-au găsit refugiu în Sardinia. Orașul în care o casă costă 1 euro
Newsweek
Pensie mai mare la Mica Recalculare cu o condiție. De unde poate fi luat documentul?
Digi FM
Denis Drăguș, împăcare neașteptată cu familia sa, cu care nu mai vorbise de cinci ani. Tatăl atacantului: „Am...
Timothée Chalamet
Timothée Chalamet oferă „performanța anului” în filmul biografic despre Bob Dylan, spun criticii. Se pronunță...
Digi Animal World
Un bărbat s-a deghizat în crocodil și a încercat să-i atragă atenția unui aligator adevărat. Imaginile sunt...
Film Now
Joaquin Phoenix, gesturi atente și priviri pline de iubire pentru soția lui, Rooney Mara. Discreți și...
UTV
Ethan Slater, iubitul Arianei Grande, a picat spectaculos la premiera filmului Wicked. Momentul viral care a...