Şase sute de mii de scoţieni au votat deja prin corespondenţă. Este aşteptată o participare masivă, de peste 80 la sută din populaţia cu drept de vot. Este un moment istoric, pentru că ar putea însemna finalul a peste trei secole de uniune.
Ultimele sondaje de opinie arătau un uşor avantaj pentru unionişti. Însă existenţa unui procent de 17 la sută de indecişi poate schimba oricând balanţa. În mod excepţional, vârsta de vot a fost coborâtă la 16 ani pentru acest referendum.
Rezultatele vor fi stabilite pe baza unei majorităţi simple şi nu există prag electoral pentru prezenţa la vot. Urnele se vor închide la ora 00:00, ora României, iar primele rezultate estimative le vom afla vineri dimineaţă. Poliţia este în stare de alertă pentru a preveni eventuale violenţe între cele două tabere.
Un mesaj pentru scoţieni a venit de la preşedintele american Barack Obama. „Sper ca Marea Britanie să rămână puternică, robustă şi unită!'”, a scris liderul de la Casa Albă pe Twitter. El a subliniat că Regatul Unit este un partener extraordinar pentru America şi o forţă pentru bine într-o lume instabilă.
La rândul său, premierul spaniol Mariano Rajoy, confruntat în ţara sa cu mişcări separatiste, pledează pentru o Scoţie ca parte a Marii Britanii.
„Uniunea European a fost creată pentru a uni state şi nu pentru a le fragmenta şi spre asta trebuie să se îndrepte lucrurile acum, integrare, nu separatism”, a spus Mariano Rajoy.
Însă dincolo de retorica istorică şi politică de care s-au folosit din plin ambele tabere, mai importante ar putea fi argumentele financiare. Analiştii economici au atras atenţia că independenţa politică va dezavantaja economia Scoţiei.