Războiul din Ucraina riscă să îngroape lupta Uniunii Europene pentru sprijinirea statului de drept (analiză Politico)

Data actualizării: Data publicării:
Viktor Orban și Ursula von der Leyen
În cei peste doi ani de când este preşedinte al Comisiei Europene, Ursula von der Leyen a insistat că protejarea standardelor democratice este o prioritate centrală a mandatului său. Acum, războiul din Ucraina ar putea trece apărarea statului de drept în planul doi. Foto: Profimedia Images

Războiul din Ucraina sporeşte temerile că Uniunea Europeană a pus în plan secund campania sa pentru apărarea statului de drept în rândul țărilor membre, în special în cazul Ungariei și a Poloniei, care sunt acuzate că au încălcat statul de drept, în timp ce forul comunitar se concentrează acum asupra protejării democrației din Ucraina, adoptând măsuri fără precedent ca răspuns la invazia militară rusă în ţara vecină, scrie Politico.

În lunile dinainte de lansarea agresiunii militare ruse în Ucraina, Comisia Europeană, braţul executiv al UE, a ridicat tonul la adresa unor ţări membre ca Polonia şi Ungaria din cauza încălcării standardelor democratice, fără a ezita să se adreseze chiar Curţii de Justiţie a UE (CJUE).

La jumătatea lunii februarie, CJUE a decis că tăierea fondurilor europene pentru ţări membre care încalcă statul de drept este justificată.

„Toată lumea este atât de ocupată acum cu criza ucraineană încât nu putem prezice când vom acţiona. Dar intenţia este de a face acest lucru cât mai rapid de îndată ce condiţiile o permit”, a explicat un oficial european.

Acest lucru nu înseamnă că UE îşi ocoleşte mandatul, au insistat diplomaţi europeni. Un reprezentant al Comisiei a precizat că în cazul Ungariei se lucrează la o notificare care ar putea activa puterile executivului UE de a tăia plăţile pe termen lung de la bugetul comunitar.

Budapesta şi Varşovia ar putea folosi războiul din Ucraina pentru a continua să își saboteze propriul sistem democratic
Numeroşi membri ai Parlamentului European susţin că Polonia şi Ungaria ar trebui să suporte tăieri de la bugetul comunitar pentru încălcarea principiilor fundamentale ale democraţiei, printre care un sistem judiciar fără interferenţe politice. Foto: Profimedia Images

Judecător polonez: „Guvernul va folosi războiul din Ucraina ca o perdea de fum pentru asasinarea finală a statului de drept în Polonia”

Şefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, „a avut alte chestiuni de tratat în ultimele două săptămâni. Condiţionalitatea (privind acordarea fondurilor europene în funcţie de respectarea statului de drept) încă se află pe masă”, a afirmat un reprezentant al Comisiei Europene.

Un purtător de cuvânt al executivului UE a precizat că „ceea ce contează este în special calitatea pentru că ne putem aştepta ca orice măsuri pe care le luăm să fie contestate în instanţă”.

Însă aceste amânări au tras un semnal de alarmă în rândul parlamentarilor, magistraţilor şi mediului academic care se tem că Budapesta şi Varşovia ar putea folosi agresiunea rusă în Ucraina - şi dorinţa UE de a arăta solidaritate pe timp de război - ca o acoperire pentru a continua să submineze propriile democraţii, scrie Agerpres.

„Guvernul polonez va folosi acest război din Ucraina ca o perdea de fum pentru asasinarea finală a statului de drept în Polonia”, a spus judecătorul polonez Dariusz Mazur, care s-a deplasat la Bruxelles în această săptămână pentru a le descrie reprezentanţilor Comisiei starea critică în care se află sistemul judiciar polonez.

În cei peste doi ani de când este preşedinte al Comisiei Europene, Ursula von der Leyen a insistat că apărarea standardelor democratice este o prioritate centrală a mandatului său.

Numeroşi membri ai Parlamentului European susţin însă că Polonia şi Ungaria ar trebui să suporte tăieri de la bugetul comunitar pentru încălcarea principiilor fundamentale ale democraţiei, printre care un sistem judiciar fără interferenţe politice.

Temerile legate de problemele economice și criza refugiaților din Ucraina, cea mai mare criză de acest gen cu care Europa s-a confruntat de la al Doilea Război Mondial, au ocupat agenda UE și a înnăbușit aproape orice alt subiect. Foto: Profimedia Images

Tăierea fondurilor pentru Budapesta și Varșovia, complicate de valurile de refugiați ucraineni cu care cele două state se confruntă

Invazia rusă „abate atenţia în mod clar”, a spus și eurodeputatul ecologist german Daniel Freund.

Temerile legate de problemele economice și criza refugiaților din Ucraina, cea mai mare criză de acest gen cu care Europa s-a confruntat de la al Doilea Război Mondial, au ocupat agenda UE și au înnăbușit aproape orice alt subiect.

O altă problemă o reprezintă posibilitatea complicată ca UE să rețină din banii destinați Poloniei și Ungariei într-un moment în care cele două țări se confruntă cu valurile de refugiați ucraineni. Cu toate acestea, Freund a susținut că întreruperea discuției cu privire la încălcarea statului de drept în aceste state, chiar și în timpul unui război, ar dăuna imaginii UE.

„În Ucraina, oamenii luptă și își pierd viața pentru democrație, statul de drept și șansa de a adera într-o zi la UE – iar acum noi vrem ca ei să știe că nouă nu ne prea pasă de treaba asta cu statul de drept?” - a spus Freund. „Pare exact mesajul greșit de trimis, inclusiv vecinilor noștri ucraineni.”

Războiul din Ucraina și lupta pentru statul de drept sunt „două probleme separate”, a spus un diplomat al UE.

Budapesta şi Varşovia ar putea folosi războiul din Ucraina pentru a continua să își saboteze propriul sistem democratic
Posibilitatea ca Ungaria să blocheze viitoarele sancțiuni împotriva Rusiei va juca un rol în orice decizie a Uniunii Europene în legătură cu reținerea fondurilor bugetare. Foto: Profimedia Images

Posibilitatea ca Ungaria să blocheze viitoare sancțiuni împotriva Rusiei ar putea influența orice decizie din partea UE

Pe scurt, munca de deblocare a fondurilor de recuperare după perioada pandemiei pentru Budapesta și Varșovia „nu se mișcă” până când cele două nu vor face primele schimbări politice, a explicat diplomatul.

Oficialul european a recunoscut, însă, că „alte considerente ar putea juca un rol” în decizia mai importantă a Uniunii Europene cu privire la reținerea fondurilor bugetare obișnuite, cum ar fi posibilitatea ca Ungaria să blocheze viitoarele sancțiuni împotriva Rusiei.

O decizie în acest sens va trebui totuși luată în cazul în care Comisia Europeană „are destule dovezi că fondurile UE au fost folosite în scopuri ilegale”.

Citește și: Viktor Orban sugerează pentru prima dată ideea că Ungaria ar putea ieși din Uniunea Europeană

Editor : Raul Nețoiu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Tezaurul românesc de la Moscova, mai aproape de a reveni în țară. Decizia istorică a...
Digi FM
Adriana Bahmuțeanu, reacție după ce Silviu Prigoană a fost înmormântat în secret: „Sunt în stare de șoc!”
Pro FM
Iubita lui Julio Iglesias Jr., trup de zeiță într-o rochie scurtă, cu un decolteu imposibil de ignorat. Fanii...
Film Now
Ellen Pompeo, pe străzile din LA, într-o zi obișnuită, când nu îmbracă uniforma medicală în serialul „Grey's...
Adevarul
Analiza pieței imobiliare din România. Cum vor influența alegerile prețurilor locuințelor și ce orașe vor fi...
Newsweek
400.000 pensionari iau 1.800 lei în plus la PENSIE în decembrie. Ministrul muncii zice cine ia banii
Digi FM
Ce face acum Adrian Țuțu, primul câștigător "Românii au talent", la 13 ani de când lua premiul de 120.000 de...
Imagine cu urmările conflitului din Gaza. Foto: Profimedia Images
Comitet ONU: Metodele de război folosite de Israel în Fâşia Gaza „corespund caracteristicilor unui genocid”
Digi Animal World
Ce fel de stăpân de câine ești? Oameni de știință au descoperit trei categorii de proprietari
Film Now
Cum a reacționat Dwayne „The Rock” Johnson când o femeie i-a spus că are cancer în stadiu terminal. Imaginile...
UTV
Celine Dion si Jennifer Lopez au stralucit pe scena show-ului aniversar Elie Saab in Arabia Saudita – 45 de...