Raport: UE ar trebui să emită datorii comune pentru a-și finanța apărarea aeriană / Inițiativa Germaniei a fost semnată de 21 de țări

Data actualizării: Data publicării:
profimedia-0803175641
În 2022, Germania a lansat „European Skyshield Initiative” (ESSI), o iniţiativă care avea drept obiectiv reducerea vulnerabilităţii continentului la atacurile aeriene. Foto: Profimedia Images

Uniunea Europeană ar trebui să se gândească la emiterea de datorii comune pentru a finanţa investiţiile considerabile în apărarea aeriană, în ideea de a-şi proteja mai bine spaţiul aerian de posibilele atacuri ruseşti, potrivit unui nou raport al centrului de reflexie Bruegel, transmite Bloomberg, preluat de Agerpres.

Subiectul apărării aeriene a devenit unul important în ultimele luni după ce mai multe drone iraniene lansate de Rusia au violat spaţiul aerian al UE, inclusiv una care s-a prăbuşit recent în Letonia.

În 2022, Germania a lansat „European Skyshield Initiative” (ESSI), o iniţiativă care avea drept obiectiv reducerea vulnerabilităţii continentului la atacurile aeriene într-o perioadă de tensiuni geopolitice crescute. Însă finanţarea acestei iniţiative rămâne incertă, în special în contextul în care Berlinul se opune în continuare ideii emiterii de datorii comune la nivelul UE, un punct de vedere pe care Berlinul l-a repetat şi după publicarea recentului raport al lui Mario Draghi cu privire la competitivitatea blocului comunitar.

„Acest subiect este o prioritate pentru Germania. Ei vor ca acest dosar să fie lansat”, a declarat Guntram Wolff, autorul raportului, într-un interviu pentru Bloomberg. Potrivit acestuia, un număr de aproximativ 21 de ţări, inclusiv Marea Britanie şi Turcia, au aderat la iniţiativa ESSI, dar „acum urmează partea mai dificilă de a-i convinge să cheltuie bani”.

Concentrarea pe un subiect concret, precum apărarea aeriană, ar putea ajuta la convingerea unor state membre mai reticente să accepte ideea emiterii de datorii comune la nivelul UE, a adăugat Guntram Wolff.

„Apărarea aeriană este foarte importantă pentru că este extrem de vizibil că este vorba de un bun public european: ceea ce furnizezi în orice ţară individuală oferă beneficii vecinilor”, a spus Wolff.

Proiectele din domeniul apărării aeriene cer investiţii mari de capital în avans. O singură baterie de rachete Patriot costă aproximativ un miliard de dolari iar raportul Bruegel estimează că investiţiile totale ale blocului comunitar ar putea să fie de ordinul „sutelor de miliarde”.

În ultimele săptămâni, Letonia şi România au raportat incidente în care drone ruseşti au violat spaţiu lor aerian, un semn al ameninţărilor crescute la adresa vecinilor Moscovei.

Editor : A.C.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Cine a fabricat Pagerele bombă: Ancheta implică Ungaria în traseul dispozitivelor...
Digi FM
Anunțul făcut de Kate Middleton. Acum o săptămână terminase chimioterapia
Pro FM
Roxana Nemeș, în costum de baie roz, de Barbie, la piscina de acasă. Și-a creat o adevărată oază de relaxare...
Film Now
Fiul lui Christopher Reeve, orfan de ambii părinți în mai puțin de 2 ani. Cine a avut grijă de adolescentul...
Adevarul
Dunărea a ieșit din matcă la Budapesta. Hidroelectrica: Porțile de Fier pot prelua viitura
Newsweek
Care șoferi iau amendă de 1.000 lei pe loc dacă nu se odihnesc suficient înainte să urce la volan ?
Digi FM
Shakira a părăsit brusc scena unui club din Miami, după ce a observat că un fan o filma sub rochie
Digi World
Descoperirea uluitoare care l-a lăsat pe un bărbat cu gura căscată. Ce a găsit în pereții unei case
Digi Animal World
Primul animal rezultat dintre un câine și o vulpe. Oamenii de știință au fost fascinați de trăsăturile...
Film Now
Eric Roberts îi cere scuze public surorii sale, Julia Roberts. Dezvăluiri tulburătoare despre viața lui...
UTV
Cheloo (Parazitii): De la scena la afaceri profitabile – cum a transformat succesul muzical in milioane de lei