Raport: Europa riscă o intensificare a terorismului în 2018

Data actualizării: Data publicării:
jihadisti

Ameninţarea teroristă la adresa Europei nu va face decât să crească anul acesta, avertizează unii experţi, în contextul în care mulţi combatanţi străini de întorc acasă având cunoştinţe „high tech” despre arme, pe care le-au învăţat pe terenul de luptă, scrie The Telegraph.

Zeci de jihadişti urmează să se întoarcă în Regatul Unit şi pe continent, iar ei au deprins în Siria şi Irak abilităţi precum transformarea în arme a dronelor şi confecţionarea la scară mare de maşini-capcană şi dispozitive explozive improvizate (IED), potrivit unui raport întocmit de experţi în domeniul apărării de la Jane's Terrorism and Insurgency Centre (JTIC).

„Combatanţi străini care se întorc în Europa vin cu competenţe critice care vor ajuta un număr tot mai mare de reţele operaţionale islamiste să comită atacuri mai complexe”, subliniază autorul raportului, Otso Iho.

„Aceste competenţe includ construirea unor IED viabile - lucru învăţat în Irak şi Siria, unde Statul Islamic (SI) a produs IED la scară industrială -, expertiză în arme de asalt şi în folosirea unor noi tipuri de armament sau tehnologii precum dronele”.

Un val de atacuri recente pe teritoriul european a implicat arme ”de slabă capacitate”, însă o folosire cu succes de către militanţi islamişti a dronelor sau maşinilor-capcană ar marca o creştere notabilă a nivelului ameninţării, se arată în raport.

Luptărori SI au găsit modalităţi de a transforma tehnologie din comerţ - disponibilă pe Amazon sau la un magazin pe stradă - în arme eficiente şi letale.

Grupuri de monitorizare a utilizării tot mai ample a dronelor avertizează că probabil este o chestiune de timp până când terorişti vor încerca să folosească o dronă înarmată într-un atac împotriva Occidentului.

„Este clar că această tehnologie poate traversa frontiere şi reprezintă o ameninţare în afara zonelor de conflict, aşadar este necesar să luăm cu toţii în serios acest lucru”, a declarat pentru The Telegraph directorul Air Wars, un grup independent care monitorizează conflictul din Irak şi Siria, Chris Woods.

În afară de ameninţarea imediată şi directă la adresa securităţii pe care o reprezintă întoarcerea luptătorilor străini, în raport se conchide că ar putea să apară riscuri importante în urma potenţialului de a se transforma şi radicaliza a unor reţele islamiste deja existente în Europa.

Contribuţia şi leadershipul acestor combatanţi străini pot determina grupuri care au jucat anterior un rol de susţinere - finanţare, facilitarea călătoriilor, răspândirea propagandei - să adopte un rol operaţional - să înfiinţeze celule, să achiziţioneze armament, să furnizeze instalaţii şi adăposturi unor explozivi şi să recruteze militanţi în vederea comiterii unor atacuri.

Mii de combatanţi străini au fugit din ”califatul” din Siria şi au trecut frontiera în Turcia fără să fie detectaţi.

Britanicii reprezintă unul dintre cele mai mari grupuri de jihadişti care se întorc, după ce s-au alăturat SI în lume.

Aproximativ 850 de britanici s-au dus în ”califatul” autoproclamat al jihadiştilor, dintre care 400 s-ar fi întors în ţară.

Cinci presupuşi membri britanici SI au fost prinşi pe câmpul de luptă în Siria şi Irak, inclusiv, recent, doi presupuşi membri ai unui grup numit The Beatles.

Soarta londonezilor El Shafee Elsheikh şi Alexanda Kotey rămâne neclară, după ce Londra le-ar fi retras cetăţenia şi a anunţat că nu este interesată să-i judece.

Însă spionajul britanic speră să obţină informaţii importante de la cei doi, în cadrul unor interogatorii, inclusiv cu privire la ce fel de competenţe au deprins combatanţii străini în timp ce luptau în „califat”.

Ei sunt interesaţi, totodată, de informaţii în baza cărora jihadişti britanici au reuşit să fugă din califat şi s-ar putea întoarce acasă.

„Regatul Unit este un exemplu al acestei tendinţe potrivit căreia, în pofida a numeroase precedente şi pedepsirii cu închisoarea a celor întorşi, are cel mai mare număr de (jihadişti) întorşi din Europa, având în vedere că jumătate s-au întors”, afirmă Iho.

„În cazul repatriaţilor care plănuiesc să comită violenţe, valoarea simbolică de ţinte a ţărilor vest-europene poate că este mai mare decât riscul de a fi prinşi şi încarceraţi”.

Combatanţii străini care s-au întors nu au sporit în mod semnificativ, pentru moment, nivelul ameninţării teroriste, însă ”numărul atacurilor inspirate sau comise de Statul Islamic continuă să crească”, a declarat pentru The Telegraph un fost director în domeniul luptei împotriva terorismului la nivel mondial din cadrul MI6, Richard Barrett.

„Toţi cei întorşi, indiferent de motivul întoarcerii acasă, vor continua să reprezinte un anumit risc”.

Sursa: News.ro

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Județul care a dispărut de pe harta României. Cu o istorie bogată și o populație însemnată, acum regiunea...
Digi FM
Cea mai mare iubire a Papei Francisc. Amalia, femeia care ar fi putut schimba istoria: „Mi-a spus că dacă nu...
Pro FM
Katy Perry, imaginile care i-au adus din nou critici din partea fanilor: „O altă încercare disperată de a...
Film Now
Penn Badgley, afectat de moartea lui Michelle Trachtenberg, colega lui din Gossip Girl: „Avea un râs...
Adevarul
Țara în care prețurile sunt mai mici ca în România, iar salariul minim e 2.234 de euro. „Poți să nu lucrezi...
Newsweek
Ministrul Muncii, anunț despre creșterea pensiei și Mica recalculare: „Valorificăm toate veniturile”
Digi FM
Cum arată actrița Sophie Marceau la 58 de ani. În anii '90, franțuzoaica impresiona cu frumusețea ei naturală
Digi World
"Așteptări vs. realitate. Mă simt înșelată". A crezut că și-a închiriat cea mai frumoasă cameră cu vedere la...
Digi Animal World
Descoperirea șocantă făcută de un bărbat în propriul dormitor. Ce se ascundea în perna sa: „Așa ceva nu am...
Film Now
Dolph Lundgren, secretul căsniciei fericite cu soția sa, mai tânără cu 39 de ani decât el: „E ciudat, dar...
UTV
Mira s-a mutat cu Levi Elekes într-o casă luminoasă: „În sfârșit mă trezesc cu chef de viață”