Între timp, au reînceput protestele şi în capitala Kiev. Sute de oameni au cerut autorităţilor să intervină în forţă pentru a prelua controlul în regiunile care vor să treacă în Rusia.
Iar un candidat la prezidenţiale, care susţine apropierea Ucrainei de Moscova, a fost bătut când ieşea de la un interviu.
Oleg Ţariov ieşea de la un interviu televizat când a fost luat pe sus de o mulţime de oameni furioşi. Politicianul de 44 de ani, candidat la alegerile prezidenţiale din 25 mai, susţine integrarea Ucrainei în Uniunea Vamală creată de Rusia şi nu în Uniunea Europeană şi, spun agresorii săi, a cerut intervenţia trupelor ruse în regiunile din estul Ucraine.
Aşa că n-au avut milă de el: l-au lovit cu pumnii şi cu picioarele şi au aruncat cu ouă şi cu vopsea.
„Nu am cerut ca trupele ruse să fie trimise în ţară. Sunt împotriva acestei măsuri. Sunt împotriva amestecului unei alte ţări în problemele Ucrainei. Până când nu vom învăţa se ne ascultăm unii pe alţii, Ucraina nu are nicio şansă”, a spus Oleg Ţariov, candidat la prezidenţiale.
Acestea nu au fost singurele incidente înregistrate la Kiev. Aproximativ 200 de oameni s-au adunat în faţa Parlamentului şi au cerut demisia ministrului de Interne, pe care-l acuză că nu ia măsuri împotriva separatiştilor.
Un prim batalion al Gărzii Naţionale a Ucrainei, formată din 60 de mii de oameni, a fost trimis în estul ţării. Activiştii proruşi încă ocupă clădiri oficiale în mai multe oraşe, dar primele vizate de această operaţiune vor fi localităţile Horlivka şi Slaviansk.
Între timp, secretarul general al NATO a cerut din nou Rusiei să retragă trupele de la graniţa cu Ucraina şi să nu mai provoace acţiuni care să destabilizeze ţara vecină. Aceleaşi solicitări la adresa Moscovei le-a avut şi preşedintele american, Barack Obama în convorbirea telefonică avută cu liderul de la Kremlin, Vladimir Putin.