Cele două victime sunt Abdullah Comert (22 de ani), care a decedat la spital după ce a fost împușcat de o persoană neidentificată în orașul Antakya, și Mehmet Ayvalitaș (20 de ani). Acesta din urmă a fost lovit de un autoturism care a intrat în plin într-un grup de protestatari din Istanbul, precizează BBC.
Noi confruntări între demonstranţi şi forţele de ordine au avut loc la Istanbul şi Ankara. La proteste s-a alăturat şi una dintre cele mai importante confederaţii sindicale din Turcia. Astăzi, sindicaliştii au intrat în grevă generală de două zile.
După primele zile de proteste, premierul Recep Erdogan a retras proiectul urbanistic de la care au pornit revoltele. Chiar şi aşa, confruntările de stradă au continuat, atât la Istanbul cât şi la Ankara.
Manifestanţii şi-au strigat revolta şi faţă de presa din Turcia. Sute de oameni au protestat la Istanbul în faţa uneia dintre cele mai mari televiziuni de ştiri din ţară.
Este vorba despre postul NTV, pe care oamenii îl acuză că a cenzurat imaginile care demonstrau intervenţiile brutale ale poliţiei. În faţa uriaşului val de proteste, preşedintele Turciei a recunoscut legitimitatea manifestaţiilor.
„Dacă există obiecţii, critici, în afara perioadei alegerilor, este firesc să fie exprimate, iar protestele paşnice sunt o parte a acestui proces. Vreau ca oamenii să ştie că mesajele care trebuiau să ajungă de la protestatari au fost notate”, a declarat preşedintele Turciei, Abdullah Gul.
Poliţia a folosit gaze lacrimogene
În cursul nopţii, poliţia din Istanbul a folosit gaze lacrimogene pentru a dispersa câteva sute de manifestanţi care ridicaseră baricade şi aprinseseră focuriâ în cartierul Gumussuyu, aflat în partea europeană a oraşului.
La Ankara, în cartierul Kavaklidere, poliţia a tras gloanţe de cauciuc asupra manifestanţilor, majoritatea tineri, conform postului de televiziune CNN-Turk.
În aceste două oraşe, alte adunări de amploare continuau totuşi fără incidente în pofida orei târzii.
Violenţele din aceste patru zile s-au soldat cu peste 1.700 de răniţi, potrivit organizaţiilor de apărare a drepturilor omului. În schimb, cifrele date de autorităţi în privinţa răniţilor vorbesc despre 60 de civili şi peste 100 de poliţişti.
Pentru a face faţă situaţiei, medicii din capitala turcă şi studenţii la medicină din Ankara au improvizat centre de prim ajutor în baruri, magazine şi moschei.
Situaţia din Turcia a produs îngrijorare şi în Statele Unite. „Suntem îngrijoraţi de informaţiile privind folosirea excesivă a forţei de către poliţie. Desigur, sperăm că va urma o anchetă atentă asupra acestor incidente”, a spus secretarul de stat John Kerry.
Mitinguri de solidaritate la New York şi Atena
Manifestaţii de solidaritate cu protestatarii din Turcia au avut loc în mai multe colţuri ale lumii, inclusiv în Grecia.
O sută de persoane, în majoritate Turci, s-au adunat luni în faţa consulatului Turciei la New York, solicitând demisia premierului Recep Tayyip Erdogan. "Noi vrem libertate", "Erdogan, demisia!", au scandat manifestanţii strânşi la intersecţia dintre 3rd Avenue şi 50th Avenue sub supravegherea strictă a poliţiei. Unii purtau purtau portretul premierului însoţit de simboluri naziste, alţii drapeluri turce.
De asemenea, câteva mii de greci, majoritatea de stânga, au manifestat luni seară la Atena pentru a îşi arăta susţinerea faţă de protestatarii turci.
Aflat la Rabat, premierul Recep Tayyip Erdogan a încercat să liniştească spiritele. "Situaţia este pe cale să se calmeze. Problemele se vor rezolva", a declarat acesta.
Citiţi şi:
Turcia: Erdogan renunţă la mall, dar vrea o moschee. Protestatari: „Nu e vorba de un parc, e vorba de drepturile omului”
Emil Hurezeanu: Nu e primăvara turcă, ci un accident de parcurs