Cea mai gravă criză din mandatul lui Macron. Valul de violențe l-a făcut să-și amâne vizita la Belgrad

Data actualizării: Data publicării:
France's 'Yellow Vest' Protesters Return to Champs-Elysees
Foto: Veronique de Viguerie/Getty Images

Preşedintele francez Emmanuel Macron a cerut o amânare cu câteva săptămâni a vizitei de două zile pe care urma să o înceapă miercuri în Serbia, a anunţat luni seară preşedintele acestei ţări, Aleksandar Vucic, după o discuţie telefonică avută cu omologul său francez, transmite agenţia Reuters.

Leaders Meet In Brussels For European Council Meeting - Day One
Emmanuel Macron nu mai merge în Serbia / FOTO: Guliver / Getty Images


Macron avea pe agenda vizitei şi discuţii privind relaţiile dintre Belgrad şi Pristina, precum şi participarea la o ceremonie de omagiere a soldaţilor căzuţi în Primul Război Mondial, în cadrul manifestărilor dedicate marcării unui secol de la încheierea acestui război.

Preşedintele francez este în prezent acuzat de lipsa totală de reacţie publică după gravele violenţe de sâmbătă, în al treilea weekend de proteste ale ''vestelor galbene''.

El l-a trimis pe premierul Edouard Philippe să poarte discuţii cu partidele şi cu reprezentanţi ai protestatarilor pentru a încerca să rezolve cea mai gravă criză pe care Franţa o cunoaşte de când Macron a devenit preşedinte.

Blocajele orchestrate de "vestele galbene", iritate de politica socială şi fiscală a guvernului francez, au continuat luni aproape peste tot în Franţa, pentru a treia săptămână, marcată de asemenea de o mişcare de frondă în licee, informează AFP.

Blocajele prelungite a mai multor depozite petroliere de pe teritoriul Franţei - din Normandia până în regiunea mediteraneană - au dus luni la primele penurii de benzină. În Bretania (vest), numeroase staţii de benzină erau rupte total sau parţial de aprovizionările cu carburanţi luni dimineaţa, determinând autorităţile locale să ia măsuri de raţionalizare.

Depozitele petroliere din Mans (centru), Grand-Quevilly (nord-vest) erau de asemenea blocate, precum şi cel din portul Fos-sur-Mer (sud-est).

Acest din urmă blocaj este criticat chiar şi în cadrul mişcării "vestelor galbene", unde unii regretă "recuperarea" protestului de către "elemente radicalizate".

Blocajele depozitelor petroliere din Donges şi La Rochelle, în vestul Franţei, au fost ridicate luni dimineaţa după intervenţia forţelor de ordine.

Traficul rămânea de asemenea perturbat pe mai multe axe rutiere, unde manifestanţii au ridicat baraje. Circulaţia era de asemenea foarte îngreunată pe autostrăzile A7 şi A9 din sudul Franţei. La frontiera cu Spania s-au creat cozi kilometrice, cu mii de camioane blocate.

Întreprinderile de transport rutier au estimat luni la 400 de milioane de euro pierderile pe care le-au suferit de la începutul manifestaţiilor, în 17 noiembrie.

Mai mult de o sută de licee erau de asemenea blocate luni, parţial sau total, de o mişcare de protest împotriva reformelor în educaţie şi în unele cazuri pentru susţinerea "vestelor galbene", potrivit Ministerului Educaţiei.

Regiunea Toulouse (sud-vest), unde activitatea a circa 40 de instituţii de învăţământ era perturbată - este cea mai afectată, urmată de regiunea pariziană, cu circa 20 de licee vizate. O maşină a fost incendiată şi un magazin de telefonie a fost vandalizat lângă un liceu din Aubervilliers, la nord de capitala Franţei.

La Dijon (centru-est), în jur de 500 de elevi au defilat pe străzi şi s-au confruntat cu forţele de ordine, primii aruncând cu pietre şi poliţiştii ripostând cu gaze lacrimogene.

La Nisa, aproape o mie de liceeni au manifestat în susţinerea "vestelor galbene", scandând "Macron, demisia!", relatează un jurnalist al AFP.

De asemenea, cel puţin o mie de ambulanţieri au blocat luni dimineaţa unele drumuri de acces spre Place de la Concorde, în centrul Parisului, cerând suspendarea unei reforme în sistemul de finanţare a transporturilor sanitare, reformă care ameninţă, potrivit acestora, întreprinderile mici şi mijlocii din sector.

Preşedintele Emmanuel Macron nu a avut nicio reacţie publică de la revenirea sa duminică de la summitul G20, desfăşurat în Argentina, el preferând să-l trimită pe premierul Edouard Philippe în prima linie pentru a încerca să rezolve cea mai gravă criză cu care executivul se confruntă de la începutul mandatului său.

După violenţele incredibile de sâmbătă, în al treilea weekend de proteste al ''vestelor galbene'', premierul Philippe are luni întâlniri cu primarul Parisului, Anne Hidalgo, şi cu liderii principalelor partide politice, sperând ca marţi să poată discuta şi cu reprezentanţi ai ''vestelor galbene''. 

Surse: Agerpres

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Ultimul sondaj înainte de prezidențiale: Elena Lasconi îl depășește pe George Simion. Călin Georgescu...
Digi FM
Adriana Bahmuțeanu a reușit să-și vadă copiii, la peste o săptămână de la moartea lui Silviu Prigoană: “Sunt...
Pro FM
Mândria supremă a Antoniei sunt copiii ei: "Cea mai mare realizare a mea". Reacțiile urmăritorilor: "Ce...
Film Now
Kaley Cuoco, schimabare radicală de look. Cum arată azi celebra Penny din „Big Bang Theory”
Adevarul
Cresc impozitele pe venituri din activități independente în 2025. Când se declară și cum se raportează
Newsweek
ALERTĂ Formula de recalculare a pensiei, analizată de CCR. Cum pot fi anulate creșterile de pensii?
Digi FM
Denis Drăguș, împăcare neașteptată cu familia sa, cu care nu mai vorbise de cinci ani. Tatăl atacantului: „Am...
Digi World
Întâlnire de record. Cea mai scundă femeie din lume și cea mai înaltă femeie din lume s-au cunoscut: "A fost...
Digi Animal World
Un cadou total neașteptat de Crăciun. Reacția angajaților unui magazin când au găsit un șarpe în brazii...
Film Now
Johnny Depp: Toată lumea a fost împotriva mea. Nu am resentimente sau vreo rezervă de ură
UTV
One Direction, reuniti pentru a-l conduce pe ultimul drum pe Liam Payne. Imagini emotionante de la...