Poliţia a intervenit imediat şi a împrăştiat mulţimea cu tunuri cu apă. Premierul şi-a anulat vizita pe care urma să o facă în străinătate şi a mers în oraşul în care a avut loc tragedia.
Soma, o localitate cu doar 100 de mii de locuitori, s-a transformat într-un oraş al durerii. Sute de oameni aşteaptă în apropierea minei veşti despre apropiaţii lor, surprinşi de explozie în mină.
787 de mineri erau în subteran în momentul în care o unitate de distribuţie a curentului electric a explodat. Deflagraţia a fost urmată de un incendiu, iar minerii care au supravieţuit exploziei au murit din cauza cantităţii mari de monoxid de carbon.
„Fie ca Dumnezeu să aibă milă de sufletele fraţilor noştri care şi-au pierdut viaţa. Sper că fraţii noştri răniţi se vor însănătoşi rapid”, a declarat premierul Recep Tayyip Erdogan.
Reacţia oficialilor de la Ankara nu-i linişteşte, însă, pe turci. Oamenii acuză autorităţile că au ignorat întotdeauna orice fel de măsuri de protecţie a muncii. De altfel, presa scrie că guvernul a refuzat efectuarea unor inspecţii la mina din Soma, cu trei săptămâni înaintea producerii dezastrului.
„Ne trimit aici ca pe nişte miei la tăiere, nu suntem deloc în siguranţă”, a declarat un miner.
„Sindicatele de aici îi sprijină pe şefi. Atunci când coborâm în mină, siguranţa noastră e lăsată deoparte, nici măcar nu suntem bine plătiţi”, spune un altul.
Accidentul din Soma este cel mai grav care a avut în ultimii 20 de ani în Turcia. Ultimul de o asemenea amploare a avut loc în 1992 - atunci, 263 de mineri au murit atunci în urma unei explozii.