Mii de oameni s-au adunat la Varşovia şi în alte oraşe poloneze duminică, în semn de protest faţă de ultimele modificări ale legislaţiei cu privire la o reorganizare a puterii judiciare, transmite News.ro.
Această legislaţie, adoptată săptămâna trecută, a fost condamnată atât de Uniunea Europeană (UE), cât şi de politicieni din opoziţia poloneză. Ei denunţă faptul că noile reglementări încalcă independenţa puterii judiciare şi statul de drept.
Protestele, organizate sub sloganul „În apărarea tribunalelor”, sunt ultimele dintr-o serie de mitinguri antiguvernamentale în masă, care au marcat cele 20 de luni de când Partidul Lege şi Dreptate (PiS, conservator, populist) se află la putere.
Principala temă a acestor proteste este apărarea democraţiei în timpul regimului PiS, care deţine controlul în ambele Camere ale Parlamentului.
Opoziţia - fracturată şi slabă - nu reprezintă altă ameninţare pentru Guvern decât participarea la proteste.
O mulţime zgomotoasă a scandat la Varşovia „Vom apăra democraţia” şi sloganuri împotriva liderului PiS Jaroslaw Kaczynski, cel mai puternic politician din Polonia, pe care-l etichetează drept un „dictator”.
Potrivit noii legislaţii, parlamentarii numesc membrii Consiliului Naţional al Magistraturii, care elaborează şi aplică codul etic al judecătorilor, examinează candidaturile la posturi în tribunale şi este consultat pentru ca noi reguli şi reglementări să fie constituţionale.
Alt proiect de lege, poate cel mai controversat, prevede pensionarea tuturor judecătorilor Curţii Supreme şi numirea altora de către ministrul Justiţiei.
Kaczynski, un avocat, insistă că sistemul judiciar polonez reprezintă o continuare a celui din perioada comunistă şi că are nevoie de„modificări radicale”.
AFP notează că Polonia este încă o tânără democraţie, după ce a răsturnat regimul comunist în 1989 şi a aderat la UE în 2004.