Galerie Foto Proteste în Macedonia de Nord împotriva înscrierii în Constituție a etnicilor bulgari. Polițiștii, atacați cu cocteiluri Molotov

Data publicării:
Proteste violente în Macedonia de Nord
Protestatarii au aruncat cu pietre, petarde, cocteiluri Molotov şi alte obiecte asupra poliţiştilor şi au provocat daune sediului parlamentului. 47 de polițiști au fost răniți în urma protestelor. Foto: Profimedia Images

Patruzeci şi şapte de poliţişti au fost răniţi la Skopje, capitala Macedoniei de Nord, în timpul protestelor de marţi faţă de concesiile guvernului în favoarea drepturilor etnicilor bulgari, în cadrul negocierilor de aderare la Uniunea Europeană, a transmis miercuri agenţia Makfax, citând forţele de ordine, potrivit dpa.

Doi dintre poliţişti au fost răniţi grav, iar 11 manifestanţi au fost arestaţi. Partidul naţionalist de opoziţie VMRO-DPMNE a chemat la proteste, nemulţumit de concesiile făcute Bulgariei în procesul de aderare la UE.

Bulgaria a blocat timp de peste doi ani negocierile cu Skopje pentru aderarea la UE, cerând ca minoritatea de circa 3.500 de bulgari care trăiesc în Macedonia de Nord să fie menţionată în Constituţie, pentru a-i fi garantate drepturi egale.

Opoziţia naţionalistă nord-macedoneană consideră inacceptabile orice fel de concesii pentru aderarea la UE. Foto: Profimedia Images
Opoziţia naţionalistă nord-macedoneană consideră inacceptabile orice fel de concesii pentru aderarea la UE. Foto: Profimedia Images

Premierul nord-macedonean Dimitar Kovacevksi i-a declarat marţi preşedintelui Consiliului European, Charles Michel, că ţara sa poate accepta aceste concesii.

Polițiștii au fost atacați cu pietre, petarde și cocteiluri Molotov

Bulgaria avusese iniţial solicitări mult mai extinse, care se refereau la probleme de limbă şi istorie, scrie Agerpres. Totuşi, opoziţia naţionalistă nord-macedoneană consideră inacceptabile chiar şi aceste concesii atenuate.

Potrivit relatărilor, protestatarii au aruncat cu pietre, petarde, cocteiluri Molotov şi alte obiecte asupra poliţiştilor şi au provocat daune sediului parlamentului şi unor clădiri guvernamentale, precum Ministerul de Externe.

Franţa a prezentat recent mai multe opţiuni de compromis într-o tentativă de a obţine progrese în procesul de aderare al Macedoniei de Nord, iar Bulgaria a îndemnat țara vecină să accepte propunerea francezilor după ce parlamentul bulgar a votat ridicarea veto-ului său asupra demarării negocierilor.

Editor : Raul Nețoiu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri