Turcia a protestat vehement, sâmbătă, pe lângă autoritățile elvețiene pe subiectul unei manifestații pro-kurde la Berna, în timpul căreia ar fi fost desfășurat un banner ce făcea apel la „uciderea lui Erdogan”, transmite Agerpres.
Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media
Șeful diplomației turce, Mevlüt Cavusoglu, l-a sunat pe omologul său elvețian, Didier Burkhalter, pentru a-i transmite „reacția Turciei față de acest incident infam”, a anunțat ministerul turc al afacerilor externe, într-un comunicat.
În plus, însărcinatul cu afaceri elvețian la Ankara a fost convocat de autoritățile turce, care au „protestat față de autorizația acordată acestei manifestații” și au cerut „deschiderea imediată a unei proceduri judiciare”, a adăugat ministerul.
Mii de persoane au manifestat sâmbătă, în capitala Elveției, împotriva președintelui turc, Recep Tayyip Erdogan, la chemarea unor asociații kurde și partide politice elvețiene.
Potrivit Ankarei și imaginilor difuzate de televiziuni turce, un banner arătându-l pe Erdogan cu un pistol la tâmplă, cu textul "Kill Erdogan" ("Ucideți-l pe Erdogan"), a fost prezentat în cursul acestei manifestații.
„Au luat poza mea și, către capul meu, e un pistol. Este de conceput un asemenea lucru? Vorbim de Elveția”, s-a indignat Erdogan, în cadrul unui discurs ținut sâmbătă seara în Antalya (sudul Turciei).
Autoritățile elvețiene au precizat că vor cerceta dacă organizatorii manifestației au respectat condițiile autorizației primite pentru adunarea de la Berna și dacă s-au produs alte acte „inacceptabile”.
Manifestația, convocată în principal de asociații kurde, Partidul Socialist și Verzii, și sprijinită de circa treizeci de sindicate, protesta pașnic față de "represiunea" Ankarei contra oricui gândește diferit, a spus socialistul Paul Rechsteiner.
Incidentul de sâmbătă are loc pe fondul tensionării puternice, în ultimele săptămâni, a relațiilor dintre Turcia și mai multe țări europene, după interzicerea unor mitinguri în respectivele state înaintea referendumului din 16 aprilie din Turcia asupra întăririi puterilor prezidențiale.
În Elveția, o adunare de acest tip, preconizată la Zurich (nord), la care ar fi urmat să participe Cavusoglu, a fost anulată la începutul lui martie ca urmare a refuzului hotelului unde trebuia să aibă loc.
Poliția elvețiană a interzis totodată, pe 10 martie, un alt miting electoral prezidat de un responsabil al partidului AKP, la putere în Turcia, invocând un risc de tulburare a ordinii publice.
De asemenea, zilele trecute, ministrul elvețian de externe Didier Burkhalter l-a avertizat pe omologul său turc Mevlut Cavusoglu că Elveția va urmări indiciile că Turcia și-a spionat diaspora.