Cel puţin 100 de tone de bălegar au fost depuse în faţa clădirilor guvernamentale din patru oraşe franceze. Fermierii şi-au exprimat astfel indignarea faţă de aplicarea unei directive europene care îi obligă pe cei care folosc bălegarul ca îngrăşământ să plătească o taxă de poluare.
Fermierii au protestat şi în capitala Franţei, unde au vărsat în mai multe pieţe zeci de tone de legume şi fructe.
Oamenii spun că, din cauza birocraţiei excesive, au ajuns să piardă mai mult timp cu formularele decât cu munca la câmp.
„Astăzi, un fermier, un crescător de animale, un cultivator de cartofi sau unul de cereale, aşa cum sunt eu, îşi dedică majoritatea timpului administraţiei şi actelor în loc să se ocupe de producţia pentru hrana populaţiei. Ceea ce este complet inacceptabil”, spune Damien Greffin, femier.
Fermierii se plâng că nu există nici o lege care să îi protejeze de importurile ieftine şi le cer francezilor să cumpere doar produse naţionale.
„Mă aflu aici pentru a-i sprijini pe fermieri francezi pentru că au nevoie de sprijin, sărmanii. Dacă fiecare ar face un mic efort şi ar da un ban în plus, ar putea mânca hrană de calitate şi ar pune pe roate din nou economia franceză”, a declarat un susținător.
Potrivit sindicatelor din agricultură, peste 36 de mii de oameni au luat parte la proteste.