Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media
La paradă au participat 1.500 de militari, inclusiv batalioane care au luptat împotriva separatiştilor din estul Ucrainei. În centrul Kievului, pe străzi au fost scoase tancuri şi vehicule militare. Parada a fost organizată în Piaţa Independenţei, simbolul revoltei care a schimbat regimul. Locul a fost curăţat în ultimele luni de baricadele şi corturile ridicate de manifestanţii pro-europeni. Mii de oameni au venit cu steaguri şi flori ca să vadă ceremoniile.
Parada a fost deschisa de preşedintele ţării.
„În secolul al XXI-lea, în centrul Europei avem de-a face cu o încercare flagrantă de încălcare a graniţelor unui stat suveran, fără declararea războiului. Este ca şi cum lumea s-a întors în anii `30, în ajunul celui de-al Doilea Război Mondial”, a spus Petro Poroşenko, preşedintele Ucrainei.
În cadrul discursul de Ziua Independenţei, Petro Poroşenko a promis 2,2 miliarde de euro pentru dotarea armatei ucraienene, în următorii trei ani.
Ziua Independenţei Ucrainei a fost sărbătorită şi la Odesa cu o paradă navală. Spectatorii nu au fost atât de mulţi ca la Kiev, pentru că a plouat şi marea a fost agitată. Totuşi, mai multe nave militare au ridicat ancora.
Pe 24 august 1991, Ucraina a ieşit din componenţa URSS şi s-a declarat stat independent şi democratic, printr-o declarație adoptată de Rada de la Kiev. Au urmat primele alegeri libere, pe 1 decembrie 1991, în urma cărora Leonid Kravciuk a fost ales președinte. În ajunul Zilei Independenţei, la Kiev a fost primită Angela Merkel. Cancelarul german a cerut Rusiei şi Ucrainei să ajungă la un acord pentru a pune capăt conflictului armat din estul ţării.