Documentul este confidențial, dar a fost văzut de corespondentul RFI la Bruxelles. Rompuy propune o reducere de 74,5 miliarde de euro, faţă de cele 1.033 de miliarde propuse de Comisia Europeană.
Marile contribuitoare la bugetul UE (Germania, Marea Britanie, Suedia şi Olanda) doreau de fapt o reducere de minim 100 de miliarde.
Marea Britanie este cea mai intransigentă. Prim-ministrul David Cameron îşi joacă aici cariera politică şi deci se plasează pe o poziţie de negociere inflexibilă.
În zilele viitoare se aşteaptă ca noi reduceri să fie impuse înaintea marii discuţii din 22 noiembrie.
Coeziunea, agricultura - afectate
Politica de coeziune (cu o finanţare propusă iniţial de 339 de miliarde pentru şapte ani şi 16 ţări) se vede redusă la 309 miliarde, în urma ultimelor discuţii de culise.
În plus, se spune că ţările care nu au avut o absorbţie de 60% între 2007 şi 2011, comparată cu media comunitară nu vor avea o creştere de fonduri mai mare de 15% faţă de perioada actuală. România a avut în acea perioadă o absorbţie de sub 10%.
Privind agricultura, plăţile directe pentru fermieri îşi văd fondurile reduse cu aproximativ 6% faţă de ceea ce propusese Comisia. Este vorba despre aproximativ 270 de miliarde, sumă care include şi finanţarea măsurilor de piaţă. Se creează o problemă suplimentară pentru ţările estice, unde şi acum plăţile directe sunt mici, comparativ cu vestul european.
În plus, Comisia Europeană propusese o echivalare a plăţilor între est şi vest, spre care să se meargă din 2014. Contrapropunerea lui Van Rompuy menţine ideea de echivalare a plăţilor, dar cu începere doar din 2015 şi cu o terminare în 2020. Mai clar - şi aici se vor mai pierde nişte bani.