Propunere. Banii europeni, condiționați de respectarea statului de drept
Data publicării:
Politicienii din România primesc un mesaj şi din partea Uniunii Europene. Pe viitor, acordarea de fonduri ar putea fi legată de respectarea statului de drept. Iar în tot acest mecanism, Comisia de la Veneţia - a cărei opinie Florin Iordache spune că nu are de ce să o solicite, înainte să modifice legile Justiţiei - ar putea juca un rol decisiv.
Comisia Europeană spune că în țările unde nu se respectă statul de drept și justiția, sunt șanse foarte mici ca fondurile europene să fie folosite eficient. Acolo unde nu sunt legi clare, apar fraude, crește corupția și se pierde încrederea investitorilor. Astfel, acordarea sumelor de bani ar putea fi condiționată de transparență și integritatea statului respectiv.
Primele state vizate de acest mecanism ar fi Ungaria și Polonia, dar să nu uităm că România primește tot mai multe critici de la Bruxelles în privința derapajelor din justiție.
Acest nou mecanism ar putea veni odată cu bugetul multianual al Uniunii în perioada 2020-2027, prezentat în primăvară anului viitor.
În dezbaterea deja publică se mai subliniază faptul că banii celor care contribuie din Uniune nu ar trebuie acordați în țările care nu respectă statul de drept.