Procuratura poloneză cere Tribunalului Constituţional să decidă dacă Polonia plătește amenzile primite de la Uniunea Europeană

Data publicării:
mânuși de box UE și Polonia
Decizia CJUE face parte dintr-un lung șir de dispute între Bruxelles și Varșovia în ceea ce privește principiile care alcătuiesc statul de drept. Sursă foto: Getty Images

Procurorul general al Poloniei a cerut Tribunalului Constituţional să decidă dacă reglementările invocate de Curtea de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE) pentru amenzile aplicate ţării sunt sau nu constituţionale. CJUE a decis că Polonia trebuie să plătească un milion de euro pe zi pentru că insistă să menţină o cameră disciplinară pentru judecători.

Guvernul de la Varşovia este implicat în mai multe dispute cu UE privind subiecte cum ar fi statul de drept şi reforma justiţiei.

În octombrie, CJUE a decis că Polonia trebuie să plătească un milion de euro pe zi pentru că insistă să menţină o cameră disciplinară pentru judecători.

Anterior, aceeaşi instanţă a aplicat o amendă de 500.000 de euro pe zi pentru nerespectarea unei sentinţe privind sistarea operaţiunilor la mina de cărbune Turow de la frontiera cu Cehia. Partea cehă susţine că mineritul distruge comunităţile din apropiere. Polonia a anunţat că va continua exploatarea minieră şi nu va achita amenda.

Ambele amenzi de la CJUE sunt contestate de Polonia, iar procurorul general doreşte stabilirea constituţionalităţii lor.

„După părerea procurorului general, sentinţele ulterioare ale CJUE extind în mod ilegal competenţele UE conform Tratatelor, încălcând prevederile Constituţiei poloneze şi ignorând deciziile Tribunalului Constituţional polonez”, arată biroul procurorului general, potricvit Reuters, preluată de Agerpres.

Acelaşi magistrat solicitase deja Tribunalului să decidă dacă articolul din Convenţia Europeană privind Drepturile Omului referitor la dreptul la o audiere corectă este constituţional, deoarece permite Curţii Europene a Drepturilor Omului să verifice legalitatea numirii judecătorilor Tribunalului. Primul termen în dosar a fost stabilit pentru 24 noiembrie.

Tribunalul Constituţional a decis deja anul acesta că unele elemente ale legislaţiei UE contravin Constituţiei Poloniei, contestând astfel unul din principiile fundamentale ale integrării europene.

Editor : B.P.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Mario Iorgulescu, condamnat definitiv la 8 ani de închisoare cu executare, pentru accidentului mortal...
Digi FM
A divorțat după 17 ani de căsnicie, iar acum are o nouă iubită. Andrei Aradits: „Nu, nu mi-e teamă să sufăr...
Pro FM
Katy Perry, talie tot mai subțire după ce ar fi recurs la dieta logodnicului Orlando Bloom. Artista a negat...
Film Now
A renunțat la actorie în urmă cu 12 ani. Cum arată astăzi David Caruso, starul din „CSI: Miami”
Adevarul
Jurnalista din România, dezamăgită de Țara lui Moș Crăciun. „Laponia e prima țeapă pe care o iau de pe...
Newsweek
Călin Georgescu anunță ce face cu pensiile dacă ajunge președinte. Pensionarii trebuie să se teamă
Digi FM
Ion Țiriac și Dan Șucu, posibili investitori la un club italian de fotbal din Serie A
Digi World
O iluzie optică a făcut vâlvă pe rețelele sociale. Poți să ”vezi” cele trei creaturi din imagine în 15...
Digi Animal World
Cum arată un câine care a dispărut timp de 4 luni și a trăit în sălbăticie. Stăpânii abia l-au recunoscut...
Film Now
Daniel Craig, care a jucat în cinci filme James Bond și are o avere ce depășește 125 milioane de dolari: „Tot...
UTV
Mariah Carey ii semneaza sanul Rihannei, intr-un moment inedit, la ultimul concert de Craciun al artistei