Procuratura poloneză cere Tribunalului Constituţional să decidă dacă Polonia plătește amenzile primite de la Uniunea Europeană

Data publicării:
mânuși de box UE și Polonia
Decizia CJUE face parte dintr-un lung șir de dispute între Bruxelles și Varșovia în ceea ce privește principiile care alcătuiesc statul de drept. Sursă foto: Getty Images

Procurorul general al Poloniei a cerut Tribunalului Constituţional să decidă dacă reglementările invocate de Curtea de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE) pentru amenzile aplicate ţării sunt sau nu constituţionale. CJUE a decis că Polonia trebuie să plătească un milion de euro pe zi pentru că insistă să menţină o cameră disciplinară pentru judecători.

Guvernul de la Varşovia este implicat în mai multe dispute cu UE privind subiecte cum ar fi statul de drept şi reforma justiţiei.

În octombrie, CJUE a decis că Polonia trebuie să plătească un milion de euro pe zi pentru că insistă să menţină o cameră disciplinară pentru judecători.

Anterior, aceeaşi instanţă a aplicat o amendă de 500.000 de euro pe zi pentru nerespectarea unei sentinţe privind sistarea operaţiunilor la mina de cărbune Turow de la frontiera cu Cehia. Partea cehă susţine că mineritul distruge comunităţile din apropiere. Polonia a anunţat că va continua exploatarea minieră şi nu va achita amenda.

Ambele amenzi de la CJUE sunt contestate de Polonia, iar procurorul general doreşte stabilirea constituţionalităţii lor.

„După părerea procurorului general, sentinţele ulterioare ale CJUE extind în mod ilegal competenţele UE conform Tratatelor, încălcând prevederile Constituţiei poloneze şi ignorând deciziile Tribunalului Constituţional polonez”, arată biroul procurorului general, potricvit Reuters, preluată de Agerpres.

Acelaşi magistrat solicitase deja Tribunalului să decidă dacă articolul din Convenţia Europeană privind Drepturile Omului referitor la dreptul la o audiere corectă este constituţional, deoarece permite Curţii Europene a Drepturilor Omului să verifice legalitatea numirii judecătorilor Tribunalului. Primul termen în dosar a fost stabilit pentru 24 noiembrie.

Tribunalul Constituţional a decis deja anul acesta că unele elemente ale legislaţiei UE contravin Constituţiei Poloniei, contestând astfel unul din principiile fundamentale ale integrării europene.

Editor : B.P.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Mesajul cutremurător transmis de Regele Charles, după ce s-a aflat de înmormântare. Nu i-a fost uşor să...
Digi FM
Ce îl enervează pe Smiley la Gina Pistol: „Nu suport”. Cei doi s-au căsătorit în urmă cu doi ani
Pro FM
Ce plan are Bianca Censori pentru a salva căsnicia cu Kanye. Apropiații se tem că are un motiv ascuns
Film Now
Cum arată Chuck Norris în 2025, la 85 de ani. Imagini de colecție cu celebrul actor
Adevarul
Cercetătorul chinez care a creat primii bebeluși modificați genetic: „Editarea embrionilor umani va fi la fel...
Newsweek
Șeful Casei de Pensii, anunț supriză despre ajutorul de 400 lei. Se oferă încă un bonus de 300 lei
Digi FM
Gheorghe Gheorghiu parcă a întinerit după ce s-a căsătorit și a slăbit 25 de kilograme. În ianuarie a...
Digi World
De ce a fost numită 1 aprilie Ziua păcălelilor. Cum a fost aleasă data în care se fac cele mai multe glume și...
Digi Animal World
Momentul când o cățelușă imploră ajutor după ce puiul ei a fost lovit de o mașină: „A fost prima dată când...
Film Now
Dolph Lundgren, cu soția și fiica, ambele de aceeași vârstă, la restaurant. E cu 39 de ani mai mare decât...
UTV
Imagini adorabile din savana africană: pui de leu jucându-se sub privirea protectoare a mamei lor