Procurorul general al Poloniei a cerut Tribunalului Constituţional să decidă dacă reglementările invocate de Curtea de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE) pentru amenzile aplicate ţării sunt sau nu constituţionale. CJUE a decis că Polonia trebuie să plătească un milion de euro pe zi pentru că insistă să menţină o cameră disciplinară pentru judecători.
Guvernul de la Varşovia este implicat în mai multe dispute cu UE privind subiecte cum ar fi statul de drept şi reforma justiţiei.
În octombrie, CJUE a decis că Polonia trebuie să plătească un milion de euro pe zi pentru că insistă să menţină o cameră disciplinară pentru judecători.
Anterior, aceeaşi instanţă a aplicat o amendă de 500.000 de euro pe zi pentru nerespectarea unei sentinţe privind sistarea operaţiunilor la mina de cărbune Turow de la frontiera cu Cehia. Partea cehă susţine că mineritul distruge comunităţile din apropiere. Polonia a anunţat că va continua exploatarea minieră şi nu va achita amenda.
Ambele amenzi de la CJUE sunt contestate de Polonia, iar procurorul general doreşte stabilirea constituţionalităţii lor.
„După părerea procurorului general, sentinţele ulterioare ale CJUE extind în mod ilegal competenţele UE conform Tratatelor, încălcând prevederile Constituţiei poloneze şi ignorând deciziile Tribunalului Constituţional polonez”, arată biroul procurorului general, potricvit Reuters, preluată de Agerpres.
Acelaşi magistrat solicitase deja Tribunalului să decidă dacă articolul din Convenţia Europeană privind Drepturile Omului referitor la dreptul la o audiere corectă este constituţional, deoarece permite Curţii Europene a Drepturilor Omului să verifice legalitatea numirii judecătorilor Tribunalului. Primul termen în dosar a fost stabilit pentru 24 noiembrie.
Tribunalul Constituţional a decis deja anul acesta că unele elemente ale legislaţiei UE contravin Constituţiei Poloniei, contestând astfel unul din principiile fundamentale ale integrării europene.
Editor : B.P.