Principalul cotidian de opoziţie din Ungaria va fi vândut, a anunţat redactorul său şef. Precizarea vine la două zile după ce suspendarea ziarului a scos mii de oameni în stradă, din cauza suspiciunilor că Guvernul încearcă să-l închidă.
Grupul de presă care deţine cotidianul anunţase sâmbătă că suspendarea ziarului a fost dictată de raţiuni economice şi că va fi urmată de elaborarea unui nou concept.
Balazs Barabas, corespondentul Digi24 în Ungaria, spune că nu era un secret pentru nimeni că ziarul avea pierderi, o tendință general valabilă în întreaga lume pentru presa tipărită. În ultimele luni, editorul ziarului a invesitit destul de mult în varianta online a publicației.
Totuși, anunțul de sâmbătă al editorului a venit pe neașteptate. Jurnaliștii și colaboratorii ziarului au fost anunțați prin curier că tipărirea ziarului se suspendă din rațiuni economice, până când va fi găsită o soluție de funcționare viabilă.
Ultimele informații vorbesc despre o întâlnire a redactorului-șef și a reprezentanților redacției cu proprietarul, grupul Mediaworks, iar în urma acestor discuții a reieșit că se preferă varianta vânzării, deci se caută investitori sau cumpărători pentru acest ziar cu reputație în Ungaria.
Formațiuni politice de opoziție și mai mulți membri ai redacției au acuzat partidul Fidesz al premierului Viktor Orban că a încercat să elimine presa care nu susține linia guvernului.
Ei au subliniat că anunțul privind suspendarea apariției jurnalului a intervenit la câteva zile după ce a publicat articole despre doi colaboratori apropiați ai lui Viktor Orban, posibil implicați în cazuri de corupție.
„Închiderea neașteptată a Nepszabadsag creează un precedent îngrijorător”, a atras atenția într-un mesaj pe Twitter președintele Parlamentului European, Martin Schulz.
Aproximativ 2.000 de persoane au manifestat sâmbătă la Budapesta pentru a-și exprima solidaritatea cu jurnaliștii cotidianului.
Înființat în urmă cu 60 de ani, Nepszabadsag — al cărui nume înseamnă „Poporul liber” — are cel mai mare tiraj din presa ungară și este un critic virulent al premierului Orban și al politicii acestuia antiimigrație, reamintește AFP, preluată de Agerpres.
De la revenirea la putere în 2010, Viktor Orban a fost adesea acuzat că ar încerca să folosească mass-media în avantajul său și că sectoare importante din presa privată au fost cumpărate de oligarhi apropiați guvernului său, afirmă opozanții premierului ungar.