Victoria Nuland nu a dat nume de lideri sau de ţări, dar a fost foarte vehementă: „I-aş întreba pe liderii acestor ţări: Cum puteţi dormi sub pătura Articolului 5 al NATO în timp ce militaţi pentru "democraţie non-liberală", încurajaţi naţionalismul, impuneţi restricţii presei libere sau demonizaţi societatea civilă?”.
Victoria Nuland şi-a continuat tirada de critici: „I-aş întreba acelaşi lucru pe cei care îi protejează pe oficialii corupţi de urmărirea penală, care ignoră Parlamentul atunci când le este convenabil să facă aşa sau protejează afaceri murdare care cresc dependenţa ţărilor lor de o singură sursă de energie, în pofida politicii liberale declarate.”
Analiştii politici cred că ţinta directă a acestui discurs ar fi fost premierul Ungariei, Viktor Orban. De altfel, autorităţile de la Budapesta au reacţionat imediat. Şeful Comisiei pentru Afaceri Externe din Parlamentul ungar a precizat că Statele Unite ar trebui să numească un ambasador la Budapesta, care să obţină informaţii corecte despre Ungaria. Postul de ambasador este vacant de doi ani.
Şi nu doar Ungaria ar fi fost vizată de Victoria Nuland, susţin analiştii, care notează că discursul oficialului american vine în contextul scandalului de corupţie din România, în care apar numele a nouă foşti miniştri. Într-un interviu acordat Digi24, George Friedman, preşedinte şi fondator al Stratfor, critică discursul Victoriei Nuland.
„Văd în această descriere o poziţie nerezonabilă a doamnei Nuland. Trebuie să faceţi eforturi ca să ajungeţi la nivelul la care sunt Statele Unite, dar doamna Nuland uită des corupţia din Statele Unite. Că de multe ori şi în multe locuri din SUA oamenii de afaceri sunt corupţi. Deci, sugerez, deoarece nu fac parte din guvern, să uităm ce are de zis doamna Nuland şi să ne concentrăm pe următorii paşi pe care România trebuie să-i facă”, a spus George Friedman, preşedinte Stratfor, pentru Digi24.
Interviul integral cu George Friedman în veţi putea urmări, astăzi, la Jurnalul de Seară.
Reacțiile nu au întârziat nici din partea oficialilor români. Potrivit Mediafax, Victor Ponta a spus că Statele Unite au o poziţie publică deja extrem de critică faţă de Ungaria.
„Cred că şi preşedintele Barack Obama, şi doamna subsecretar Nuland au o poziţie publică deja extrem de critică vis-a-vis de ceea ce se întâmplă în ţara vecină, faţă de Ungaria, şi cred că dumneavoastră azi, fiind chiar în România şi chiar la Bucureşti, dacă nu mă înşel, domnul Orban, aveţi ocazia să-l întrebaţi. Eu, ca prim-ministru al României, nu vreau sau nu pot să comentez în public uitându-mă peste graniţă la alţii”, a Victor Ponta, la solicitarea presei de a comenta declaraţia subsecretarului de stat american Victoria Nuland.