Prețul tuturor vaccinurilor COVID cumpărate de UE, publicat din greșeală. Care este cel mai scump vaccin și cât costă cel mai ieftin

Data actualizării: Data publicării:
tava cu vaccinuri pfizer biontech
Vaccinurile Pfizer-BioNTech trebuie transportate la temperaturi extrem de joase. Foto: Agerpres

Un oficial belgian a făcut publice, din greșeală, prețurile negociate pentru vaccinurile anti-COVID, scrie publicația Politico.eu. Postarea a fost ștearsă la scurt timp, însă nu destul de repede ca presa să salveze datele comunicate. Cel mai ieftin vaccin negociat de UE este cel de la Oxford-AstraZeneca, care costă sub 2 euro, iar cel mai scump este Moderna - 18 dolari.

Secretarul belgian de stat pentru Buget și Protecția Consumatorilor, Eva De Bleeker, a publicat din greșeală pe Twitter, joi, un tabel cu prețul fiecărui vaccin contractat de UE și cât va cheltui în total Belgia pe ele, informează Politico, citând site-ul belgian HLN.

Postarea a fost ștearsă la scurt timp, însă jurnaliștii au avut timp să salveze un printscreen.

Lista cu prețurile vaccinurilor publicată de Eva De Bleeker:

  • Oxford - AstraZeneca: 1,78 Euro
  • Johnson & Johnson: 8,50 Dolari
  • Sanofi-GSK: 7,56 Euro
  • CureVac: 10 Euro
  • Pfizer - BioNTech: 12 Euro
  • Moderna: 18 Dolari

Din tabelul publicat de oficialul belgian mai reiese că această țară a contractat peste 33 de milioane de vaccinuri, în valoare toală de aproape 280 de milioane de euro.

Commisia Europeană a refuzat până acum să facă publice prețurile vacinurilor negociate cu producătorii, argumentând că sunt confidențiale.

Potrivit HLN, reacția Comisiei Europene la dezvăluirea presei din Belgia a fost: „Nu comentăm ce s-a întâmplat în Belgia, dar prețurile vaccinurilor sunt confidențiale”.

tweet vaccinuri
Tweet-ul secretarului belgian de stat a fost șters imediat, însă s-a păstrat un printscreen. Sursa foto: HLN.be

Editor : B.P.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri