Ministrul de externe în exercițiu, Paolo Gentiloni, a fost mandatat duminică cu formarea noului guvern italian, după demisia premierului Matteo Renzi în urma eșecului referendumului constituțional de pe 4 decembrie, a comunicat președinția italiană, transmite Agerpres.
ACTUALIZARE: Paolo Gentiloni, în vârstă de 62 de ani, un apropiat al lui Renzi, urmează să-și formeze echipa guvernamentală, după care se va prezenta în parlament pentru votul de încredere, ce ar putea avea loc miercuri, conform unor surse politice.
'Sunt conștient de urgența a da Italiei un guvern pe deplin funcțional care să le ofere liniște cetățenilor noștri și să abordeze cu maxim efort și determinare provocările internaționale, economice și sociale', a declarat Gentiloni, după întrevederea cu președintele republicii, Sergio Mattarella. 'Vom lucra în cadrul guvernului și al majorității actuale', a indicat el, lăsând să se înțeleagă, așa cum anticipau comentatorii politicieni italieni, că va confirma mai mulți miniștri pe post.
Se așteaptă ca Paolo Gentiloni, membru marcant al Partidului Democratic al lui Renzi, să revină la palatul prezidențial duminică seara ori luni dimineața pentru a-i prezenta șefului statului lista cabinetului.
Premierul desemnat a menționat printre urgențe combatarea efectelor recentelor seisme din centrul Italiei și adoptarea unei noi legi electorale.
Totodată, Gentiloni a adus un omagiu gestului lui Matteo Renzi de a-și respecta promisiunea de a demisiona după eșecul referendumului constituțional. 'Merită respectul tuturor', a declarat premierul desemnat, potrivit DPA.
____________________________________________
Dacă Gentiloni, membru al Partidului Democrat al lui Matteon Renzi, va primi oficial mandatul, va trebui să înceapă consultările cu forţele politice pentru a forma următorul Guvern.
PD este partidul cu cei mai muţi aleşi în Parlament.
Preşedintele italian a discutat joi, vineri şi sâmbătă cu reprezentanţii politici din ţară, pentru a găsi o soluţie pentru ieşirea din criză.
Majoritatea partidelor au cerut convocarea de alegeri anticipate, însă marţi, Mattarella a dictat, în mod neaşteptat, două condiţii privind convocarea alegerilor. Mai întâi, Curtea Constituţională trebuie să se pronunţe asupra actualei legi electorale care vizează camera inferioară a Parlamentului, o decizie care nu este aşteptată înainte de 24 ianuarie. După aceea, Parlamentului trebuie să traseze noi reguli electorale pentru ambele camere.
Ţinând cont că legea italiană prevede 45 de zile de campanie, este puţin probabil ca scrutinul să aibă loc înainte de luna aprilie.
Premierul Italiei, Matteo Renzi, şi-a depus miercuri seară demisia la biroul preşedintelui, însă acesta ar putea să rămână ca interimar la rugămintea lui Mattarella. Demisia prim-ministrului vine după ce alegătorii italieni au respins categoric prin referendum agenda de reforme constituţionale propuse de guvernarea sa.