Șeful de cabinet al lui Rompuy, Didier Seeuws, a transmis unor reprezentanţi de rang înalt ai statelor membre UE că Poroşenko a cerut Consiliului timp suplimentar.
Preşedintele ales al Ucrainei i-a transmis lui Rompuy că va reveni şi va anunţa când momentul va fi potrivit pentru semnare.
Potrivit diplomaţilor, Seeuws a afirmat că Poroşenko a cerut ca un comunicat emis marţi noaptea după un summit al şefilor de guverne din ţările UE să nu includă nicio referire la acordul cu Ucraina. Acordul nu a fost menţionat nici în proiectul de comunicat şi nici în versiunea finală.
DE altfel, Poroşenko a vorbit luni, separat, cu cei mai importanţi oficiali ai UE, preşedintele Comisiei, José Manuel Barroso, şi şeful Consiliului European, Herman Van Rompuy.
Surse informate despre aceste discuţii au spus pentru pentru cotidianul Wall Street Journal că nu au observat niciun indiciu că Petro Poroşenko, care a câştigat duminică alegerile prezidenţiale din Ucraina, ar da înapoi în privinţa acordului şi se aşteaptă în continuare ca înţelegerea să fie finalizată în următoarele luni.
Acordul bilateral, care ar strânge puternic legăturile Ucrainei cu UE, a reprezentat piesa centrală a crizei grave prin care trece ţara, informează Mediafax. Preşedintele rus Vladimir Putin se opune cu înverşunare acordului, iar guvernul de la Moscova a ameninţat chiar cu restricţii economice ţările din spaţiul fost sovietic care semnează înţelegeri cu UE.
Decizia precedentului preşedinte ucrainean, Viktor Ianukovici, de a abandona acordul cu UE în favoarea unor legături mai strânse cu Rusia a declanşat proteste violente, care au condus la înlăturarea regimului.
UE a afirmat constant că este gata să semneze acordul cu Ucraina după alegerile prezindenţiale. Potrivit unor diplomaţi europeni, acordul de asociere ar putea fi semnat la 27 iunie, când vor fi parafate înţelegeri similare cu Georgia şi Republica Moldova, în timp ce alţi oficiali consideră că ar putea fi nevoie de mai mult timp, posibil câteva săptămâni.