Marea Britanie a început, în mod oficial, ieșirea din Uniunea Europeană după 44 de ani de parteneriat. Theresa May a semnat scrisoarea prin care a invocat articolul 50 din Tratatul de la Lisabona, declanșând astfel numărătoarea inversă, de doi ani, până la ieșirea Marii Britanii din UE.
FOTO: Gulliver/ Getty Images
Procedura de Brexit a fost declanșată în momentul în care Theresa May i-a înmânat scrisoarea care invocă articolul 50 lui Donald Tusk.
Theresa May a confirmat faptul că drepturile cetățenilor UE din Marea Britanie vor fi o prioritate la negocieri. Premierul britanic a spus că vrea nu doar să protejeze drepturile muncitorilor ci să le dezvolte. Ea a atras atenția că liderii UE au spus că Marea Britanie nu poate alege căror reguli să se supună și pe care să le ignore și nu pot rămâne pe piața unică fără să accepte libertate de mișcare: „Respectăm acest lucru”.
Discursul Theresei May a fost probabil cel mai pro-european de când este prim-ministru, iar pe alocuri a sunat chiar ca discursul unui premier care se pregătește să adere la Uniunea Europeană, relatează The Guardian.
Iată principalele declarații:
„În acord cu dorința poporului, Regatul Unit părăsește Uniunea Europeană. Este un moment istoric și nu mai putem da înapoi. Vreau să reconstruim relații cu vechi prieteni. Lumea are nevoie de valorile democratice ale Europei, valori pe care le împărtășește și Marea Britanie. Noi ne vom juca în această transmitere a valorilor europene. Vom lucra în mod constructiv în spiritul unei cooperări sincere. Vom face totul pentru ca sectorul financiar să nu sufere”.
„Desigur că vor exista și consecințe în ceea ce privește părăsirea UE. Știm că vom pierde influența pe care o avem acum. Știm că vom trebui să respectăm anumite reguli europene, deși nu facem parte din UE. Trebuie să ne folosim de acest proces pentru a restabili situația din țară. Este în interesul britanicilor și al UE ca UE să rămână puternică și capabilă să își protejeze valorile”.
„UE are responsabilitatea să apere comerțul liber”.
„Trebuie să ne protejăm de terorism și de extremism. Aceste temeri au apărut cu atât mai mult după atacul de săptămâna trecută”.
„Înțelegerea dintre UE și Marea Britanie trebuie să fie benefică pentru ambele părți”.
„Voi reprezenta fiecare cetățean al acestei țări, inclusiv pe cetățenii străini care s-au mutat aici, la negocierile cu UE”.
„Rezultatul acestor negocieri trebuie să fie un succes. Suntem o țară mândră. Este timpul să fim solidar, pentru că această națiune măreață are nevoie de un efort măreț pentru un viitor măreț. Haideți să privim cu optimism spre viitorul Marii Britanii. Să construim op țară mai puternică de care copiii și nepoții noștri vor fi mândri”.