Premierul Slovaciei: Grupul Vişegrad va respinge orice limitare a drepturilor muncitorilor din Marea Britanie
Data actualizării: Data publicării:
Premierul Slovaciei, Robert Fico, spune că statele Vişegard sunt pregătite să blocheze prin veto orice acord de ieşirea a Marii Britanii din Uniunea Europeană care limitează drepturile muncitorilor europeni de pe teritoriul britanic. Anunţul premierul slovac are loc după primul summit UE desfăşurat în absenţa Regatului Unit, informează Reuters, citat de News.ro.
Liderii europeni încearcă să găsească un teren comun în ceea ce priveşte gestionarea afluxului de migranţi şi a consecinţelor ieşirii Marii Britanii din UE.
Însă Robert Fico a spus într-un interviu că liderii europeni au renunţat la ideea cotelor obligatorii de migranţi în favoarea unui nou principiu al unei „solidarităţi flexibile”.
Grupul Vişegrad s-a opus cu înverşunare introducerii cotelor obligatorii de migranţi, iar acum premierul slovac susţine că noul interes comun al Ungariei, Poloniei, Cehiei şi Slovaciei este legat de protejarea drepturilor muncitorilor europeni din Marea Britanie după Brexit.
„Statele Vişegrad nu vor face niciun compromis. Dacă nu avem o garanţie că aceşti oameni sunt egali, atunci vor bloca prin veto orice acord privind divorţul Marii Britanii de UE. Cred că britanicii ştiu că asta este una dintre problemele noastre şi nu avem cum să ajungem la un compromis”, a declarat prim-ministrul slovac.
„Nu putem, nu putem lăsa rezultatele Brexit să fie negative pentru cei ce au contribuit considerabil la economia Marii Britanii, mă refer la slovaci, români sau bulgari, nu îi putem lăsa pe aceşti oameni să devină cetăţeni de rangul doi”, a declarat premierul Fico și vineri, la o conferință de presă.
Potrivit liderilor Uniunii Europene, Marea Britanie nu va primi acces la piaţa unică a Uniunii Europene decât dacă Londra este de acord şi ea cu libertatea de mişcare a muncitorul de pe tot continentul.
Robert Fico a reluat retorica prezentată de alţi lideri europeni în ceea ce priveşte dorinţa britanicilor de a păstra doar beneficiile rezultate din apartenenţa la blocul comunitar. Premierul slovac a precizat că libertăţile europene trebuie să reziste.
Londra a anunţat că nu va începe procedura de ieşire din blocul comunitar înainte de sfârşitul anului, iar invocarea articolului 50 va avea loc cel mai probabil în primele luni ale anului viitor.