Cehia va solicita schimbări majore în planul UE pentru tăierea emisiilor de carbon, pentru că actuala propunere ar dăuna industriei sale auto, un sector cheie al economiei, spune premierul Andrej Babis, conform Bloomberg.
O interdicție propusă pe motoarele cu combustie internă până în 2035 este un „nonsens” iar liderii statelor membre vor avea o dezbatere dificilă despre pachetul privind clima, a precizat Babis într-o dezbatere online cu liderii opoziției, înaintea alegerilor de luna viitoare.
„Sunt convins că trebuie schimbat în mod semnificativ. Distruge producătorii de mașini și suntem împotriva acestei propuneri. Următorul guvern va trebui să facă față acestui lucru, pentru că nu putem dicta oamenilor ce fel de mașini pot cumpăra”, a afirmat Babis.
Propunerea de a interzice mașinile cu motor pe combustie internă în următorul deceniu face parte dintr-un plan climatic ambițios pe care UE l-a prezentat în iunie pentru a transforma orice colț din economia europeană. Acum, urmează ani de negocieri dure înainte ca cei 27 de membri ai blocului comunitar să transforme planul în realitate.
Lupta privind mașinile electrice a devenit o îngrijorare pentru statul de 10,7 milioane de oameni, unde producția auto reprezintă mai mult de un sfert din producția industrială și angajează aproape 700.000 de oameni direct și indirect.
Nu este prima dată când Babis, un mogul în media, agricultură și producția chimică, s-a arătat îngrijorat de obiectivele UE pentru reducerea carbonului.
El a spus că interdicția va amenința competitivitatea economiei foarte industrializate și bazate pe cărbune a Cehiei și a promis că va face din sectorul auto o prioritate după ce va prelua președinția rotativă a Consiliului UE în a doua jumătate a anului 2022.
Partidul ANO al lui Babis a inclus problema în centrul campaniei sale de dinaintea alegerilor de pe 8-9 octombrie. ANO conduce în sondajele de opinie, redresându-se după ce popularitatea sa a căzut când o parte a populației a suferit una dintre cele mai fatale izbucniri de cazuri de Covid.
Premierul Ceh a mai spus că certificatele pentru carbon ar fi trebuit să fixeze prețul și să nu fie vândute ca bunuri pe piață.
Editor : A.C.