Alexis Tsipras, liderul partidului radical de stânga Syriza, a evoluat rapid de la un simplu politician din opoziţie la un nume cu greutate în Grecia. Ambiţios şi carismatic, bărbatul de 40 de ani s-a poziţionat vehement împotrivia condiţiilor extreme de austeritate impuse de creditorii internaţionali pentru salvarea Greciei de la faliment.
„Mesajul poporului grec şi al Syriza pentru cei din nordul Europei, care şi-au băgat mâinile în buzunare, este că nu mai vrem împrumuturi. Vrem o soluţie viabilă, astfel încât să putem returna ce ni s-a dat, nu să cădem într-o gaură neagră, unde din păcate am ajuns, şi în acelaşi timp să aducem Grecia pe calea creşterii economice”, a declarat Alexis Tsipras.
Născut în Atena, în 1974, la trei zile după căderea juntei militare, Alexis Tsipras s-a alăturat mişcării tinerilor comunişti şi a devenit rapid un activist remarcabil. A studiat ingineria, dar s-a dedicat în întregime politicii. În 2008, la 33 de ani, a devenit cel mai tânăr lider al unui partid politic din Grecia. Criticii spun despre Alexis Tsipras că n-are experienţă şi că planurile sale sunt absurde.
Liderul Syriza are însă altă opinie. „Avem în faţa noastră oportunitatea imensă pentru un nou început între Grecia şi Europa, pentru o nouă politică, pentru o nouă relaţie, bazată pe încredere, respect, solidaritate şi responsabilitate”, spune Alexis Tsipras.
Evoluţia partidului radical de stânga Syriza este remarcabilă: dacă la alegerile de acum 5 ani aduna doar 5 procente, din 2012, situaţia s-a schimbat. Pe fondul unui şomaj uriaş, de 25%, al sutelor de mii de mici afaceri închise şi al nivelului scăzut de trai, tot mai mulţi greci au fost de partea lui Alexis Tsipras.
Experţii spun că victoria sa în alegerile legislative din Grecia ar putea acţiona asemeni unui catalizator pentru schimbări politice şi în alte zone, unde la putere ar putea veni formaţiuni radicale.