Guvernul de la Varşovia refuză să aplice măsurile decise de Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO), a anunţat joi această instanţă europeană, un nou episod în conflictul ce opune Polonia diferitelor instituţii europene asupra statului de drept şi reformei justiţiei, transmite AFP.
CEDO a decis pe 6 decembrie măsuri de urgenţă, denumite „măsuri provizorii”, care impun guvernului polonez să suspende transferul a trei judecători de la Curtea de Apel de la Varşovia, până la anunţarea unei decizii definitive a instanţei europene sesizată în acest caz.
Dar „guvernul polonez a informat recent Curtea că măsurile provizorii nu vor fi respectate”, afirmă CEDO într-un comunicat, fără a menţiona ce ar putea face în această situaţie.
Potrivit guvernului polonez, măsurile provizorii „nu constituie o hotărâre obligatorie” şi unele articole din Convenţia europeană a drepturilor omului sunt incompatibile cu Constituţia Poloniei.
Reformele în sistemul judiciar implementate de guvernul conservator polonez în ultimii ani i-au adus acestuia mai multe condamnări la CEDO, unde sunt în aşteptare acum 323 de dosare legate de aceste reforme sau de consecinţele ei.
Şi Comisia Europeană este mai departe în conflict cu guvernul polonez, Bruxellesul acuzând Varşovia că încalcă „statul de drept” prin limitarea drepturilor comunităţii LGBT, reformele în justiţie sau contestarea întâietăţii dreptului european şi a deciziilor Curţii de Justiţie a UE (CJUE) în faţa dreptului naţional.
Comisia Europeană a anunţat de altfel miercuri o nouă sesizare la CJUE contra Poloniei. Instanţa europeană a impus deja Varşoviei o „amendă” de un milion de euro pe zi pentru neaplicarea unei decizii a CJUE asupra noului regim disciplinar al judecătorilor polonezi, dar guvernul de la Varşovia nu a plătit nimic şi a precizat că nici nu intenţionează să plătească.
Editor : Liviu Cojan