Kievul a avertizat marţi că ar putea recurge la arbitraj internaţional în legătură cu restricţiile asupra exporturilor sale de cereale, după ce Polonia a anunțat că va continua să blocheze importurile de cereale ucrainene, chiar dacă Bruxelles-ul ridică interdicţia, relatează Reuters.
Restricţiile impuse de Uniunea Europeană în luna mai au permis Poloniei, Bulgariei, Ungariei, României şi Slovaciei să interzică vânzările interne de grâu, porumb, rapiţă şi seminţe de floarea-soarelui ucrainene, permiţând în acelaşi timp tranzitul unor astfel de încărcături pentru export în altă parte.
Restricţiile, menite să protejeze pieţele interne invadate de o supraofertă, urmează să expire vineri, 15 septembrie.
Polonia, care are alegeri parlamentare pe 15 octombrie şi care afirmă că cerealele ucrainene mai ieftine fac producţia internă nerentabilă, a declarat că nu va ridica interdicţiile, chiar dacă UE nu le va mai prelungi în această săptămână.
„Nu avem nicio intenţie de a le face rău fermierilor polonezi. Apreciem foarte mult sprijinul poporului polonez şi al familiilor poloneze!”, a declarat premierul ucrainean Denîs Şmîhal pe platforma socială X. „Dar în cazul unei încălcări a legislaţiei comerciale în interesul populismului politic înainte de alegeri, Ucraina va fi obligată să apeleze la arbitrajul OMC (Organizaţia Mondială a Comerţului)”, a adăugat el.
Comentariile lui Şmîhal sunt cel mai recent exemplu de nemulţumire din partea Kievului, care solicită de mult timp încetarea restricţiilor şi exportul neîngrădit al tuturor produselor agricole ucrainene către UE, în condiţiile în care Rusia îi împiedică livrările pe Marea Neagră.
Cele cinci ţări din Europa Centrală doresc ca interdicţia UE să fie prelungită cel puţin până la sfârşitul anului. Guvernul polonez se află sub presiunea fermierilor, în contextul în care se apropie alegerile de luna viitoare, precizează Reuters, citată de News.ro.
„Nu vom deschide graniţele pentru cerealele ucrainene! Embargoul rămâne”, a anunţat marţi premierul Mateusz Morawiecki pe X.
„În cazul în care Comisia Europeană nu prelungeşte interdicţia privind importurile de cereale din Ucraina dincolo de 15 septembrie, Polonia va introduce o astfel de interdicţie la nivel intern”, a declarat guvernul polonez.
Menţinerea exporturilor de cereale este importantă pentru Ucraina, mai ales de când Rusia a renunţat în iulie la acordul care permitea Kievului să transporte cereale în siguranţă pe Marea Neagră.
Ucraina va putea exporta circa 50 de milioane de tone de produse agricole în sezonul iulie-iunie 2023/24, a declarat guvernul.
Înainte de război, ţările din Europa de Est nu se numărau printre principalii importatori de cereale ucrainene, dar exportul de cereale şi seminţe oleaginoase ucrainene către Polonia şi România a crescut puternic anul trecut, potrivit datelor vamale ucrainene.
Editor : Liviu Cojan