Parlamentul de la Varşovia a aniversat de curând 30 de ani de la primele alegeri semi-libere, din 4 iunie 1989, care reprezintă practic începutul căderii comunismului, în Europa. Şefii parlamentelor din toate statele foste comuniste, precum şi dizidenţi din aceste ţări au fost invitaţi în capitala Poloniei să participe la această sărbătoare. Mişcarea anticomunistă Solidaritatea, precum şi numele iniţiatorului ei, Lech Walesa, omul al cărui nume este sinonim cu anticomunismul, au lipsit din discursurile oficialilor polonezi.
Sunt 30 de ani de la căderea comunismului. Parlamentul polonez a invitat toţi liderii parlamentelor din Europa Centrală şi de Est, dar şi din fostele state membre ale Uniunii Sovietice, alături de dizidenţi din aceste ţări, ca să aniverseze primele alegeri semi-libere din Polonia, considerate esenţiale pentru căderea comunismului. În 1989, mişcarea Solidaritatea condusă de Lech Walesa, care se opunea partidului comunist, a câştigat un număr copleşitor de locuri în parlamentul de la Varşovia. Acest a fost un prim pas spre prăbuşirea regimurilor totalitare din ţările est-europene. În zilele noastre, s-a sărbătorit separat ceea ce în urmă cu 30 de ani era o bucurie comună. De pe lista de invitaţi a lipsit chiar Lech Walesa, omul al cărui nume este sinonim cu anticomunismul. Aşa că la Gdansk s-a organizat o sărbătoare în paralel, cu acelaşi scop, la care a participat un alt polonez celebru, preşedintele Consiliului European, Donald Tusk.
Alexander Tomský, fost dizident comunist: Diferenţa dintre estici, cei care sunt la graniţa fostului imperiu sovietic, încă există într-o formă limitată: statele Baltice, Moldova, Ucraina, unde încă mai este un conflict, apoi avem Georgia, Kazakhstan şi alte ţări. Diferenţa este că unele dintre ele încă se mai luptă pentru libertate, pentru independenţă şi pentru drepturile omului. Această luptă este ceva. Noi, în Europa Centrală sau Europa Centrală şi de Est, cum se spune, aici avem această luptă la 30 de ani în spatele nostru. Este ceva ce s-a întâmplat, ceva din trecut.
Diviziunea dintre statele eliberate de comunism acum 30 de ani şi cele care n-au cunoscut acest tip de regim politic niciodată este tot mai vizibilă, în Europa. Aniversările separate din Polonia, ale unui eveniment atât de important sunt doar un exemplu despre cât de puţin ştim de fapt despre cei de lângă noi şi cât de simplu este să apară oricând o viziune care poate să altereze adevărul istoric.