Politică externă la un alt nivel. Johnson va apărea la emisiunea preferată ca să-l convingă pe Trump de acordul cu Iranul
Data publicării:
Ministrul de Externe britanic Boris Johnson va apărea la emisiunea Fox & Friends pentru a încerca să îl convingă pe preşedintele american Donald Trump să nu renunţe la acordul nuclear cu Iranul, scrie News.ro citând BBC.
Johnson se află într-o vizită la Washington însă nu se va întâlni cu Trump. Astfel, ministrul britanic va participa la emisiunea despre care se ştie că este una dintre preferatele lui Trump.
Donald Trump urmează să decidă pe 12 mai dacă va retrage SUA din acordul nuclear cu Iranul.
De asemenea, Johnson a adus argumente în favoarea menţinerii acordului, într-un editorial publicat în New York Times.
El a precizat că „doar Iranul ar avea de câştigat” de pe urma abandonării restricţiilor nucleare.
„Dintre toate opţiunile pe care le avem pentru a ne asigura că Iranul nu va avea vreodată o armă nucleară, acest pact ne oferă cele mai puţine dezavantaje”, a afirmat Johnson.
Ministrul a adăugat: Acordul „are slăbiciuni, cu siguranţă, dar sunt convins că pot fi remediate”, susţinând că Marea Britanie lucrează cu SUA, Franţa şi Germania pentru a face acest lucru.
Johnson a argumentat că acordul conţine restricţii pentru programul nuclear al Iranului: „Acum că aceste cătuşe au fost puse, nu văd niciun rost în a scăpa de ele”. El a adăugat că restricţiile ar trebui îmbunătăţite, nu anulate.
Ambasadorul britanic în SUA, Kim Darroch, a declarat: „Credem că putem găsi un limbaj comun, putem lua anumite măsuri pentru a remedia îngrijorările preşedintelui”.
Johnson se va întâlni în timpul călătoriei la Washington cu vicepreşedintele american Mike Pence, consilierul pe securitate naţională John Bolton şi cu alţi membri ai Congresului specializaţi pe politică externă.
Trump a declarat că acordul este „cel mai slab din istorie” şi a ameninţat că va retrage SUA dacă participanţii nu vor fi de acord să repare „defectele dezastruoase”.
Preşedintele american consideră că termenii sunt prea permisivi, mai ales faptul că acordul limitează activităţile nucleare ale Iranului la o perioadă fixă şi nu opreşte dezvoltarea rachetelor balistice.