Planul lui Orban sau fake news? Mister în jurul unei presupuse tabere pentru refugiați la frontiera Ungariei cu Austria

Data publicării:
Viktor Orban. Foto- Facebook
Viktor Orban. Foto- Facebook

Construirea unei tabere de refugiați de către guvernul ungar nu departe de frontiera dintre Ungaria și Austria este o adevărată enigmă. Totuși, ministrul austriac de Interne vrea să întărească controalele la frontieră, dacă va fi necesar. „Dacă va fi nevoie, controalele de frontieră către Ungaria vor fi drastic întărite. Le-am comunicat acest lucru fără echivoc autorităților ungare”, a declarat ministrul de Interne Gerhard Karner. Principalul oponent al premierului ungar, Peter Magyar, pune și el paie pe foc. O poveste încâlcită, pe care o relatează cotidianul austriac Der Standard.

„Nu știm pe cine vor să aducă aici. De ce există protecție din partea poliției, de ce se renovează clădirea?”, comenta un tânăr în fața taberei din localitatea Vitnyed din Ungaria, duminică, în timpul unui marș de protest. El și soția sa lucrează în Austria de luni până vineri, iar la sfârșit de săptămână își renovează casa din Vitnyed, care se află la doar 15 kilometri de granița cu Austria. Ei se tem că locuința lor își va pierde din valoare dacă tabăra de refugiați va intra în funcțiune.

De ce acum, de ce acolo?

Publicul ungar a aflat despre planurile privind tabăra deoarece o instituție media locală a scris despre acestea la începutul lunii septembrie. De atunci, au existat mai multe întrebări decât răspunsuri. De ce vrea guvernul ungar să construiască o tabără de refugiați, de ce acum și de ce în Vitnyed? Primarul de acolo, Ministerul de Interne al Ungariei și Ministerul Propagandei au păstrat tăcerea, iar autoritățile nu răspund solicitărilor presei.

Liderul opoziției maghiare, Peter Magyar, a postat despre presupusele planuri pe social media. În replică, Alpar Gyoparos, deputat pentru regiune și membru al partidului de guvernământ Fidesz, a publicat un videoclip. Titlul: „Peter Magyar minte - Csermajor (districtul din Vitnyed unde urmează să fie construită tabăra) nu va deveni o tabără de refugiați”. Este doar o renovare, premierul Viktor Orban i-a confirmat personal acest lucru.

Localnicii nu-l cred pe Orban

Dar localnicii nu-l cred pe Orban. „Dacă nu există nicio tabără aici, de ce avem nevoie de 200 de paturi, dușuri, toalete și un gard?”, a întrebat unul dintre participanții la marșul de protest. Apoi a început să aibă îndoieli.

„Un astfel de gard este bun doar pentru a ține animalele sălbatice la distanță. Oricine vrea poate să intre și să iasă”. Oamenii găsesc situația confuză: guvernul lui Orban a promis întotdeauna că nu va construi tabere.

De asemenea, numărul de treceri ilegale ale frontierei dinspre Serbia a scăzut semnificativ din 2023. Cei care ajung ca refugiați părăsesc rapid țara. De obicei, în direcția Austriei.

Iritare în Austria

În Austria, ministrul de Interne Gerhard Karner (ÖVP) a anunțat controale mai stricte la frontieră în cazul deschiderii taberei în apropierea graniței. „De asemenea, am comunicat clar acest lucru autorităților ungare”, a declarat el miercuri într-un comunicat. Guvernatorul landului Burgenland, Hans Peter Doskozil (SPÖ), se pronunțase deja marți și vorbise despre „contrabanda organizată de stat” din Ungaria. În cazul în care țara vecină ar aduce potențialii rezidenți ai taberei la granița cu Austria, provincia s-ar „apăra cu toate mijloacele legale și politice”. Dacă va fi necesar, el va „închide imediat toate punctele de trecere a frontierei”.

„Migrația ilegală la frontiera Burgenland-Ungaria a fost redusă cu 97%”, a subliniat Karner. „Contrabandiștii evită Austria. În plus, 60 de ofițeri de poliție austrieci au fost detașați cu succes pentru a combate contrabandiștii pe teritoriul ungar.”

Verzii austrieci i-au atacat pe Orban și FPÖ într-o declarație. „Conform informațiilor noastre, nu a fost confirmat oficial dacă o astfel de tabără va fi construită efectiv. În orice caz, este crucial pentru noi ca trecerea (migranților, n.r.) în Austria la ordinul lui Orban să înceteze”, se arată în comunicat: ”Cu politicieni ca Orban și naționalismul lor mărginit, prosperitatea și libertatea oamenilor din Europa sunt în pericol”. Partidul Fidesz al lui Orban și FPÖ fac parte din noul Parlament al UE într-un grup comun de extremă dreapta numit Patrioți pentru Europa.

Pentru FPÖ, astfel de declarații sunt știri false, „care vor fi un bumerang devastator pentru partidele unite”. „ÖVP și SPÖ au intrat în mod clar într-o alianță de difuzare a știrilor false cu opoziția ungară”, suspectează secretarul general al FPÖ, Christian Hafenecker. „În realitate, refugiații ucraineni au preluat ilegal clădirea din această locație și au demolat-o complet”. De fapt, tabăra renovată a fost locuită anterior de ucraineni strămutați din țara lor invadată de Rusia, dar aceștia nu mai sunt în regiune.

Harta zonei în discuție. Foto: Der Standard
Harta zonei în discuție. Foto: Der Standard

Localnicii sunt îngrijorați

Din Ungaria, portalul Nyugat.hu a vorbit cu Matild, o localnică care locuiește într-o casă din apropierea zonei în discuție, despre ucraineni și despre tabăra de refugiați planificată. Ea și-a exprimat nemulțumirea, adăugând că refugiații ucraineni găzduiți anterior acolo au încercat să o jefuiască în mai multe rânduri. Ea a subliniat frica sa de străini.

Nyugat.hu a relatat că ofițerii de poliție opreau toate mașinile care intrau în respectivul obiectiv, dar nu existau semne care să indice scopul lucrării. Jurnaliștii au încercat să vorbească cu primarul satului, dar acesta a spus că nu poate comenta. El a menționat doar că acel complex este proprietate de stat, astfel încât administrația locală nu are jurisdicție acolo, scrie dailynewshungary.com.

Înființarea taberei de refugiați pare ciudată, mai ales având în vedere discursul recent al prim-ministrului Orban în Kötcse, unde a subliniat că Ungaria nu va accepta niciun refugiat. Așadar, ce s-a schimbat? Nici Ministerul de Interne, nici poliția nu au răspuns la solicitările Nyugat.hu.

Nyugat.hu a postat și un reel pe această temă. Îl puteți urmări AICI.

Oponentul lui Orban speculează momentul

Peter Magyar, șeful partidului de opoziție Tisza, a declarat vineri că guvernul este „necalificat” pentru a gestiona problema migrației. Într-o postare pe Facebook, Magyar l-a acuzat pe prim-ministrul Viktor Orban că se folosește de problema migrației pentru a distrage atenția de la „colapsul economic al Ungariei și de la criza asistenței medicale”.

El a declarat că localnicii din Vitnyed spun că guvernul intenționează să stabilească 500 de migranți ilegali în sat, în nord-vestul Ungariei, și să îi pună sub supravegherea armatei.

„Ajunge cu devierile și minciunile”, a spus Magyar, și a întrebat guvernul de ce vrea să folosească banii contribuabililor pentru a transforma o școală care a fost reputată într-o „tabără de migranți”. „Oamenii din Vitnyed se tem, iar casele de acolo își pierd valoarea”, a spus el, insistând asupra faptului că guvernul și-a încălcat promisiunea de a proteja maghiarii de migranții ilegali și a eliberat 2.000 de traficanți de persoane.

El a spus că guvernul aduce, de asemenea, „60.000 de migranți economici asiatici pe an”, punând profiturile companiilor multinaționale înaintea siguranței și mijloacelor de subzistență ale poporului maghiar. Magyar a declarat că partidul Tisza susține reglementări stricte privind migrația și protecția frontierelor Ungariei și a solicitat guvernului să oprească construirea de tabere de migranți și să își retragă decizia de a stabili migranți economici asiatici în țară.

Puterea îi răspunde lui Peter Magyar

Peter Magyar, liderul partidului de opoziție Tisza, trădează cetățenii ungari prin promovarea reglementărilor privind migrația adoptate la Bruxelles, a declarat vineri directorul de comunicare al partidului de guvernământ Fidesz.

Ca răspuns la declarația făcută de liderul partidului de opoziție Tisza, Tamás Menczer l-a criticat pe Peter Magyar într-un videoclip pe Facebook, spunând că Magyar a acuzat guvernul că este incapabil să protejeze frontierele, respingând migrația „doar în cuvinte”. Între timp, guvernul a construit un gard protejat de polițiști și patrule de frontieră care își riscă viața, a spus el. Polițiștii au dejucat deja un milion de tentative de intrare ilegală, „și merită recunoștință și respect, mai degrabă decât minciunile și acuzațiile lui Peter Magyar”, a spus Menczer. „Situația este clară: tu (Peter Magyar) vrei reguli de la Bruxelles pe care le găsești minunate ... și trădezi poporul ungar. Noi vrem securitate, pentru că prețuim ungarii mai mult decât regulile de la Bruxelles”, a spus el.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Editor : Marina Constantinoiu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri