Peste 2.200 de alerte privind produse periculoase în 2018, în UE. Care e topul în România

Data publicării:
amazon go magazin
FOTO: Shutterstock

Peste 2.200 de alerte privind produse periculoase au fost publicate, în 2018, în Uniunea Europeană, jucăriile fiind categoria cea mai frecvent notificată, arată un raport al Comisiei Europene. În România, pe primul loc s-au aflat automobilele, urmate de îmbrăcăminte, textile şi articole de modă.

Comisia Europeană şi-a publicat, vineri, raportul pe 2018 privind produsele periculoase notificate prin Safety Gate (noua denumire a sistemului de alertă rapidă).

La nivel european, Raportul arată că autorităţile au publicat 2.257 de alerte cu privire la produse periculoase. Jucăriile sunt categoria de produse cea mai frecvent notificată (31 %), urmate de autovehicule (19 %) şi de îmbrăcăminte, materiale textile şi articole de modă (10 %), iar principalele riscuri identificate au fost riscurile chimice şi vătămările (25 % pentru fiecare), urmate de riscul de sufocare pentru copii (18 %).

În România, cel mai frecvent notificate produse au fost automobilele (33%), urmate de categoria îmbăcăminte textile şi articole de modă (22%). Principalele categorii de risc identificate au fost leziuni (44%), riscuri chimice (33%) şi riscul de sufocare (11%).

Safety Gate este un instrument esenţial pentru protejarea europenilor de produse periculoase. Un instrument care funcţionează. Cu peste 2.000 de alerte şi aproape de două ori mai multe rechemări şi retrageri de pe piaţă, raportul arată că se asigură în mod eficace respectarea normelor. Vom continua să colaborăm cu autorităţile naţionale şi cu ţările terţe astfel încât toţi consumatorii europeni să fie în siguranţă”, a spus Věra Jourová, comisarul pentru justiţie, consumatori şi egalitate de gen.

Comisia Europeană arată că rechemările de produse reprezintă una dintre cele mai obişnuite măsuri de reducere a riscurilor pe care le pot prezenta produsele periculoase; cu toate acestea, proporţia produselor recuperate cu succes de la consumatori rămâne, în general, scăzută. Rezultatele unui nou sondaj pe această temă arată că o treime dintre respondenţi folosesc în continuare, cu bună ştiinţă, produsele rechemate, ceea ce sugerează ipoteza că notificările de retragere nu au efecte semnificative asupra consumatorilor şi/sau că este posibil ca riscurile să nu le fie comunicate suficient de clar.

Peste jumătate din totalul produselor periculoase detectate provin din China. Cooperarea cu autorităţile chineze în domeniul siguranţei produselor continuă să fie o prioritate, însă rezultatele sunt mixte. Comisia continuă să colaboreze în acest sens cu autorităţile chineze competente, inclusiv pentru a spori gradul de conştientizare cu privire la normele de siguranţă pe care trebuie să le respecte produsele care sunt comercializate consumatorilor din UE.

Începând din 2003, graţie sistemului de alertă rapidă, informaţiile referitoare la produsele nealimentare periculoase retrase de pe piaţă şi/sau rechemate oriunde în Europa circulă rapid între statele membre şi Comisia Europeană. În acest fel, pot fi luate peste tot în UE măsurile necesare (interzicerea/oprirea vânzărilor, retragerea, rechemarea sau refuzarea importurilor de către autorităţile vamale). Sistemul de alertă rapidă a fost redenumit „Safety Gate” de către Comisia Europeană.

Safety Gate are un site web public specific care oferă acces la actualizările săptămânale ale alertelor transmise de autorităţile naţionale care participă la sistem. În fiecare săptămână se înregistrează şi se publică pe acest site aproximativ 50 de alerte.

Întreprinderile pot folosi, de asemenea, Business Gateway, care le permite să informeze rapid şi eficient autorităţile naţionale în legătură cu un produs pe care l-au introdus pe piaţă şi care ar putea să nu fie sigur.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Trump impune TARIFE GIGANTICE pentru Europa, mai blând cu...
Digi FM
Tragedia tinereții lui Val Kilmer: și-a pierdut fratele mai mic, care s-a înecat în piscină: "Nu am revenit...
Pro FM
Starea de sănătate a lui Julio Iglesias, tot mai fragilă: „De la brâu în jos, are 500 de ani”. Afecțiunea...
Film Now
John Cena a avut cancer de piele de două ori. "Îndrăgostit de soare", nu și-a protejat pielea în tinerețe...
Adevarul
Pericolul din farfurie. Adevărul despre un aliment de bază în România
Newsweek
Șmecheria prin care România păstrează pensiile speciale de 20.000 lei, deși UE a cerut să le tăiem
Digi FM
O elevă de 15 ani a leșinat în timpul orei de biologie, la un liceu din Botoșani. Ce au descoperit medicii
Digi World
De ce este laptele alb? Răspunsul surprinzător pe care nu îl știai și explicația științifică pe înțelesul...
Digi Animal World
Un produs popular pentru câini ar putea declanșa „sindromul vârcolacului”. Ce simptome prezintă patrupedele...
Film Now
Rosamund Pike, „terifiată” când a filmat scena intimă cu Pierce Brosnan în „Die Another Day”. Avea 22 de ani
UTV
Delia, atacată de câini în parc. Artista s-a urcat într-un copac: „M-am zgâriat, m-am făcut praf...”