Alegerile europene se apropie cu pași repezi. Multe partide renumite se luptă din greu pentru a câștiga voturile oamenilor, însă există și unele de care, cel mai probabil, nu ai auzit. Euronews a făcut o listă cu șase dintre cele mai ciudate partide pe care europenii le vor putea vota.
1. Partidul Esperanto
Alegătorii din Franța pot pune ștampila pe partidul Europa Democratică Esperanto. Are un singur obiectiv: acela de a introduce esperanto, o limbă artificială, inventată în 1887, pe lista celor 24 de limbi oficiale ale blocului comunitar.
„Organismele UE funcționează aproape exclusiv în limba engleză”, se arată în documentele de pe site-ul partidului. „Populația europeană este izolată de liderii săi”.
Este lipsa esperanto într-adevăr motivul pentru care alegătorii se simt separați de Bruxelles? În 2019, 18.587 de membri ai electoratului francez au crezut că da, ceea ce plasează partidul la 0,08% din totalul național.
A devenit unul dintre cele 28 de partide care au candidat în Franța, dar nu au obținut niciun europarlamentar.
2. Partidul pentru mileniali
În toată Europa, partidele încearcă să își dea seama ce argumente și strategii vor rezona cu tinerii sau cu bătrânii.
În Germania, însă, există partide pentru mileniali. Alături de partidele principale, precum creștin-democrații și socialiștii, germanii pot alege dintr-o serie de opțiuni dedicate vegetarianismului, umanismului și drepturilor animalelor.
Sau ar putea opta pentru un partid cu interese și mai speciale – dedicat cercetării biomedicale în domeniul întineririi sau opririi totale a procesului de îmbătrânire.
3. Partidul „Nu ne votați”
În Cehia, există un partid „Nu ne votați”, iar mesajul său s-ar putea dovedi extrem de popular.
La ultimele alegeri europene din 2019 s-a înregistrat o prezență record la vot, atribuită unei creșteri a interesului în rândul alegătorilor tineri. Însă aproape jumătate din electorat a ales să rămână acasă, ceea ce sugerează un entuziasm mai scăzut în ceea ce privește chestiunile legate de UE în comparație cu sondajele naționale.
Partidul trimite electoratul către un site web care proclamă beneficiile „anarho-capitalismului” – o teorie politică libertariană care pledează pentru reducerea reglementărilor statului.
4. Partidul Puiului malefic
Partidul suedez Ond Kyckling Partiet, sau Partidul Puiului Malefic, este unul dintre cele 114 grupuri care concurează pentru cele 21 de locuri de europarlamentar ale țării.
„Inițial, puiul malefic a fost un fel de glumă internă”, a declarat pentru Euronews Svante Strokirk, fondatorul partidului, care se află și în fruntea listei sale electorale. „Nu-mi amintesc exact de ce, dar s-a cam schimbat”.
Deși partidul are câteva idei politice, precum reforma drepturilor de autor, Strokirk pare mai interesat să testeze cât de ușor a fost să se înregistreze oficial ca și candidat.
El speră să obțină peste 100 de voturi, ceea ce ar reprezenta o creștere semnificativă față de cele 39 pe care le-a obținut partidul la recentele alegeri naționale.
„Dacă ești o persoană care vrea să voteze pentru Partidul Puiului Malefic, cred că probabil nu ai fi votat oricum, sau nu-ți pasă atât de mult pentru cine votezi”, a spus el.
El spune că nu este foarte sigur că vrea să devină europarlamentar, deși recunoaște că „ar fi mișto”. „Nu am mers atât de departe încât să mă uit la prețurile proprietăților din Bruxelles”, a adăugat el.
5. Partidul câinelui cu două cozi
Uneori, în politică, ceea ce începe cu umor poate sfârși foarte serios.
Mișcarea Cinci Stele din Italia, fondată de satiristul Beppe Grillo, este prognozată de un sondaj recent al Euronews să câștige 16 din cele 76 de locuri din Italia în iunie anul acesta.
Partidul Câinelui ungar cu două cozi, înființat în Szeged, Ungaria, în urmă cu aproape douăzeci de ani, și-a propus să ironizeze politica tradițională prin intermediul unor cascadorii artistice pline de umor – dar acum spune că este mult mai mult decât o glumă.
Deși partidul își păstrează latura ironică, candidatul principal Marietta Le a declarat pentru Euronews că Partidul Câinelui Ungar cu Două Cozi „atrage atenția asupra problemelor din viața publică și din politică” prin „gândirea pe termen lung, bazată pe comunitate”.
6. Partidul „Partidul”
Poate cel mai faimos – și, după cele mai multe sondaje, de succes – partid de protest este din Germania, numit simplu Die Partei (Partidul)
În luna iunie a acestui an, comediantul și fondatorul Martin Sonneborn încearcă să obțină un al treilea mandat în Parlamentul European – cu un manifest care include promisiunea de a reconstrui Zidul Berlinului și de a plafona prețurile la bere și kebab.
Potrivit site-ului Parlamentului European, în cei zece ani de când este europarlamentar, Martin Sonneborn nu a redactat niciun raport – instrumentul cheie pe care legislatorii îl folosesc pentru a modifica legislația UE sau pentru a cere schimbări politice.
Sonneborn a declarat pentru Euronews că ridică vălul de pe instituțiile opace ale UE – și citează, de asemenea, intervenții în probleme mai serioase, cum ar fi modul în care Comisia Europeană a negociat contractele de vaccin Covid cu Pfizer și relațiile problematice ale blocului cu Azerbaidjanul.
„Este crucial să nu realegem partidele care au condus Europa spre război și criză”.
Editor : I.C