Franța a înregistrat vineri 987 de decese în 24 de ore din cauza coronavirusului, devenind astfel țara din Europa care anunță cel mai mare număr de morți într-o singură zi de la începutul pandemiei.
O urmează îndeaproape Marea Britanie care, tot vineri, a înregistrat 980 de decese.
Nici măcar Italia și Spania, țările europene cu cele mai multe decese, nu au ajuns la un astfel de bilanț trist în momentele lor epidemice de vârf. Italia a raportat la un moment dat 969 de decese într-o zi, iar Spania 950.
În lume, numai Statele Unite - stat federal, cu peste 330 de milioane de locuitori - sunt țara care a depășit până acum pragul de 1.000 de decese pe zi, cel mai recent bilanț din ultimele 24 de ore apropiindu-se chiar de 2.000 de morți.
Revenind în Europa, numărul total al deceselor din Franța, odată cu anunțarea tristului „record” de vineri, se ridică la 13.197 de persoane, fiind pe locul patru în lume din acest punct de vedere.
Un copil sub 10 ani, printre persoanele decedate
Între persoanele care au murit în ultimele 24 de ore în Franța se numără și un copil, a anunţat vineri seara directorul general al Sănătăţii, Jerome Salomon.
De asemenea, 433 dintre cele 987 de decese au avut loc în instituţii pentru vârstnici sau unităţi medico-sociale, în timp ce restul de 554 erau pacienți din spitale. Majoritatea aveau comorbidități.
„Cauzele deceselor par multiple, chiar dacă a fost diagnosticată o infecţie cu Covid-19”, a subliniat profesorul Salomon în actualizarea sa zilnică, citat de Agerpres.
Pe de altă parte, oamenii care mor acasă, la domiciliile lor, nu intră în aceste statistici oficiale, scrie Le Parisien.
Copilul care a murit nu împlinise 10 ani și era la terapie intensivă în regiunea Paris. Avea și el multiple comorbidități. În Franţa, cea mai tânără victimă decedată înregistrată până acum fusese o fată de 16 ani.
Marea Britanie anunța, la rândul ei, în urmă cu câteva zile, moartea unui copil de 5 ani, iar în Statele Unite un bebeluș de numai șase săptămâni a murit din cauza Covid-19. Cu toate acestea, decesele în rândul copiilor sunt excepții.
De altfel, Franța va lansa un studiu clinic săptămâna viitoare în cadrul căruia va testa 600 de copii pentru coronavirus, pentru a vedea în ce măsură sunt purtători. Studiul va dura o lună.
Directorul general al Sănătăţii din Franța a raportat totuşi, vineri, și o ameliorare timidă a situației, „o palidă rază de soare”, cum a numit-o el: diminuarea internărilor la terapie intensivă, pentru a doua zi consecutiv. În continuare se află 7.004 persoane la terapie intensivă, dar sunt cu 62 mai puţine decât joi.
În total, în Franța au fost depistate până acum 124.869 de cazuri de infecție cu coronavirus, numai vineri fiind confirmate 7.120 de cazuri. 24.932 de persoane au fost declarate vindecate.
În lume sunt cinci țări care au până acum peste 100.000 de cazuri de Covid-19: SUA, Spania, Italia, Franța și Germania.
Editor: Luana Păvălucă